2015-05-20

Runningman VS. Lari (TV9)

Mula-mula aku dengar rancangan Lari ni aku da mula tak sedap hati, bukan tak sedap hati rancangan ni tak best, tapi tak sedap hati rancangan ni akan di bash orang. Sebab konsepnya yang meniru Runningman. Untuk pengetahuan, Runningman adalah rancangan Korea yang paling berjaya bermula dari tahun 2010 dan sampai sekarang.

Dipanggil variety show, show dimana intipatinya adalah variety sama ada game, musical performance, talk ataupun comedy yang mana biasanya di conduct oleh seorang MC dan kebiasaan artis yang akan menjadi subjek dalam rancangan begini.

Di Malaysia, tak banyak rancangan macam ni banding dengan Korea yang berpuluh-puluh tahun menjadi hiburan itu satu keperluan dan setiap tahun akan ber evolusi.

Tak adil disini kalau kita nak banding dua rancangan ini. Bagi aku Lari adalah satu platform baru untuk kita tengok sejauh mana Malaysia mampu membuat satu perubahan dalam industri variety show macam ni.

Kita cuba bedah rancangan lari ni walaupun baru dua episod. Yang pertama, konsep, menjadikan Mr.X tu sesuatu yang misteri adalah satu benda yang bagus. Tapi tidak bagus kalau ianya terlalu mengganggu kelancaran sesuatu keseronokan tu.

Yang kedua, pemilihan artis, mula-mula memang aku x berkenan betul dengan Azwan Ali tu. Kejadah dia ada dalam cerita camni. Memang dia digunakan untuk menggamatkan suasana. Sekurang-kurang nya aku berharap dia akan berlari sungguh-sungguh nanti. Yang lain, memang aku tak kenal.

Yang ketiga, game. Runningman banyak fokus dalam game, komedinya dalam game. Lari, game nya entah kemana, komedinya hanya bila diorang buat lawak sebab game tu sendiri. Deep ni. Tapi itu memang kelemahan besar rancangan variety show Malaysia.  

Yang keempat, prop. Biasa produksi Malaysia, tak berani nak labur banyak-banyak untuk prop. Ye, memang dua episod ni tak banyak sangat prop nya. Biasa la tu, tak glamor lagi. Tapi, apa kejadah nya, ada tiga kumpulan, satu kumpulan merah, satu kumpulan biru, satu lagi merah campur biru. Serius mencacatkan kredibiliti rancangan tu sendiri.

Yang kelima. Editing. Dengan sound effect, effect perkataan dan effect-effect lain yang keluar tu adalah antara benda baru dalam variety show Malaysia, bagi aku ia menghiburkan, dan bukan senang nak buat ia nampak menarik. Tapi, editing footage, hancur. Lagi banyak footage yang tak penting berbanding yang penting iaitu game tu sendiri.

Pendek kata, aku menyokong penuh variety show macam ni. Dulu pernah ada redah kasi pecah tapi macam biasa, gagal dihati peminat. Dan rancangan Lari ni adalah rancangan yang akan aku ikut dari semasa ke semasa, nak tengok jauh mana dia boleh pergi.



Chow!

2015-05-16

Review Novel : ASRAMA


Novel Asrama karya Muhammad Fatrim ni bukanlah novel Fixi pertama aku baca. Dah entah yang keberapa ntah. Malah ada yang aku buat review.

REVIEW INI MENGANDUNGI MINOR SPOILER..

Ceritanya bergenre seram. Sama macam KACAU, BISIK. Itu je novel genre seram fixi yang aku da abis baca,

Ceritanya pasal Dahlia, dia tukar sekolah, dari sekolah bijak pandai kepada sekolah harian. Pastu diselubungi dengan konflik biasa di asrama dan sekolah seperti, ragging, buli, cinta dan cita-cita. Tak lari dari itu, ada jugak peristiwa-peristwa mistik yang berlaku. Malah dalam peristiwa mistik itu, ada satu lagi peristiwa lebih mistik berlaku, pening kan. Thats why ko kena jadi pandai baru leh baca novel unik macam ini.

Untuk Asrama ini, sebuah novel mudah baca, susah nak hadam, Sebab konflik nya pelbagai. Jadi, penulisnya kena memikirkan banyak cara untuk menyatukan kon
fliknya disebalik memberi kemudahan untuk pembaca memahaminya.

Bagi aku, ASRAMA tak mempunyai satu garis masa (timeline) yang baik. Serius kelam kabut. Kadang-kadang masa kat sini, pastu kat sini. Lagi-lagi bila dah nak sampai ending, Perlukan pengamatan yang baik untuk memahami garis masa novel ini.

Cerita ini jugak banyak meleretnya. disebalik persoalan yang selalu timbul lepas habis satu bab. Asyik-asyik Lena tu suruh Farah berhenti untuk memberitahu perkara sebenar dekat Dahlia.

Endingnya.. eh tak.. ending konflik pokok ara. tu memang aku tak puas hati. Aku rasa penulis suka membuat menulis benda yang bukan realiti. cerita yang banyak angan-angan. Angan-angan itu terlalu real sampai susah nak buat ia bersambung dengan realiti dan akhirnya membuat cerita ini jadi tak logik.

Mungkin ini adalah siri pertama dari trilogi sebab masih banyak persoalan yang belum terjawab ataupun memang penulis nak biar pembaca menjawabnya sendiri. hahahaha..

Pendek kata, Novel ini ada tema yang seronok, cerita yang seronok cuma endingnya mengecewakan.

2014-04-09

Malam Remaja Gembira (part 3)

Sedang Luke tenang menaiki basikal bersiar-siar dalam perjalanan pulang ke rumah. Tiba-tiba telefon bimbit jenama Apple kepunyaannya berbunyi. Cepat-cepat Luke mengeluarkan telefon itu dan menyapu paparan telefon itu.

Luke           : Hello.
En. Beckett : Hello. En. Beckett ni.
Luke           : Ye En. Beckett. Ade ape ye call time-time camni?
En. Beckett : Sam ada dengan kamu? Saya cuba call dia tapi tak dapat-dapat la.
Luke           : Oh. Sam. Dia pergi rumah Johnson, ada parti, kat west side sana.
En. Beckett : Saya tak tahu la pulak dia nak pergi parti tu. Luke, kamu boleh tengok-tengokkan Sam tak.                          Risau pulak saya.
Luke           : Mmm. Okay.

Panggilan dimatikan.

Barulah Luke mula terfikir, kenapa lah dia jawab okay dengan begitu selamba sedangkan dari tadi lagi dia cuba mengelak untuk pergi ke parti itu. Tapi bila En. Beckett suruh tengokkan Sam, dia terus patuh. Tak tahulah sama ada takut dengan ayah Sam yang juga seorang Sheriff yang digeruni di kediaman itu ataupun memang Luke risau dengan Sam dan ini adalah alasan untuk dia pergi menjenguk Sam.

Terpaksalah Luke mengayuh basikalnya menuju ke rumah Johnson walaupun Luke tahu, dia makin menjauh dari perumahan dia untuk menuju ke rumah Johnson. Tapi Luke tekad, nak tengok apa keadaan di parti itu.

30 minit kemudian, kelihatan Luke di perkarangan rumah Johnson. Memang mudah untuk mencari rumah yang sedang buat parti. Tengok sahaja di perkarangan rumah itu. Bermacam jenis kereta berjenama tersadai. Cadillac, Mustang, Chevrolet, Fiero dan kebanyakannya adalah buatan tahun 1980-an.


Luke tongkat basikal. Berjalan dengan tenang menuju ke rumah Johnson. Tujuannya satu. Mencari Sam. 

2014-01-14

Malam Remaja Gembira (Part 2)

Malam itu, usai malam remaja gembira. Masing masing bertolak pulang. Menuju ke destinasi seterusnya. Parti di rumah Johnson. Biasalah tu, untuk remaja remaja yang baru nak up macam tu, parti adalah yang terbaik bagi mereka. Tetapi Sam maseh di tempat tunggu bas menunggu sesuatu untuk menghantar dia pulang,

Luke menghampirinya dengan mengusung basikal. Lalu duduk di bangku tempat tunggu bas dan cuba memulakan perbualan dengan Sam.
Luke : hi sam.
Sam : hi.
Luke : Masih tidak pulang?
Sam : Belum lagi. Tunggu kawan.
Luke : kawan? Untuk pergi ke rumah Johnson?
Sam : Yup. Jangan beritahu ayah ye.
Luke : (terkejut). Oh. Okay.
Sam : Terima kasih Luke.

Luke memang sudah kenal lama dengan keluarga Sam, kalau dah setiap tahun dan setiap sekolah sama sejak kecil. Dan duduk pun di kawasan perumahan yang sama. Luke pun pernah hadir majlis keraian selamat hari jadi Sam beberapa kali. Memang la Luke telah dikenali oleh keluarga Sam.

Yang menjadi persoalannya, dah kenapa Sam ingin pergi parti tu, sedangkan semua orang tahu yang parti tu akan jadi seliar mungkin. Ah, Sam, sengaja menempah celaka. Luke risau, tapi risau lagi Luke tentang tuxedo pinjam nya itu. Dijaganya penuh rapi sejak mula malam remaja gembira tadi sehingga kini. Tidak ada setitik kesan degil yang ada walaupun dari kuah sepaghetti atau pun minuman koktel yang dijamahnya tadi. Takkanlah nak disia-siakan usaha menjaga itu dengan pergi ke parti johnson itu. Dah terang-terang jika pergi kesana akan tertumpah segala jenis alkohol, keju di tuxedo tu. Sia - sia.

Jadi, Luke pun kembali mengusung basikal nya melalui lorong-lorong gelap malam menuju ke kawasan perumahannya.

Social Anxiety. Luke bukan suka untuk pergi ke tempat-tempat sesak. Lagi-lagi jika tempat tu sesak dan bising, bingit, hatinya tidak boleh tenteram, rasa seperti dikemek-kemek oleh sebilangan tenaga, tiada perkatan gembira tercetak dikepalanya. Sebab itu, Luke tidak pernah kelihatan di mana-mana parti homecoming, thanksgiving, krismas dan kalau parti hari jadi pun, Luke akan singgah sekejap, beri hadiah, minum koktel barang 2 gelas sebelum tinggalkan tempat tu.
Published with Blogger-droid v2.0.10

2014-01-02

review : papadom 2 (2013)



Tak sia-sia aku mulakan tahun 2014 ini dengan menonton filem ni.

Ulang balik, tak sia-sia. Yang sia-sianya adalah aku tak menonton filem ni kat wayang dek kerana abang aku kata filem ni kategori "boleh la" untuk ditengok.

Jalan ceritanya adalah kesinambungan dari filem asal Papadom (2009) yang menjadi satu fenomena dulu. Sebab bukan calang-calang orang yang berani buat filem tentang keluarga yang asalnya dari pulau pinang (utara) dan tidak bercakap slang utara walaupun sedikit. Untuk filem ini, Mia pelajar 21 A lulusan perfileman UiTM telah bekerja juga dalam bidang perfileman dan bercadang untuk berkahwin tanpa memberi tahu bapanya yang over protected tentang bakal suaminya.

Apa yang special pada papadom 2. Jalan cerita yang tidak terlalu melampau dan boleh diterima akal. Cuma yang aku tidak gemar pabila Afdlin Shauki cuba untuk menyindir beberapa pihak, terutama dari bidang perfileman. Dan itu adalah apa yang afdlin suka tampilkan sehingga ke maharaja lawak 2013 bersama boboi. Nasib baik adegan-adegan tu hanya ada beberapa  di permulaan cerita.

Lagi, cara dia mematikan watak Shasha (Scha) dan juga tidak terlalu menonjolkan watak Johan juga adalah salah satu sebab aku suka cerita ni.

Dan tentulah permainan perasaan, tawa dan tangis, sebak, semua afdlin dah gaul bagi sebati. Lakonan yang sangat mantap dari khir rahman, membuatkan cerita ni menjadi terlalu spontan dan bukan seperti cerita yang mempunyai skrip ciptaan manusia. Cuma perkembangan filem ni ada klise nye tapi itu langsung tak menjejaskan kualiti filem ni.

Runut bunyi, ramai yang kata menganggu filem. tapi tak bagi aku. afdlin meletakkan runut bunyi papadom 2009 dalam filem ini dan ternyata sangat berkesan (bagi aku). Membuatkan aku teringat kembali bagaimana cerita papadom yang asal. Muzik menyimpan memori. Sebab tu bila aku tengok cerita ni, aku bukak kat youtube dengar balik lagu, saya suka sorang budak, nama dia sarah.

Pendek kata, Papadom 2 adalah sebuah masterpiece.










2013-12-26

review : cerita kita (2013)





Sesungguhnya aku tak tau filem ni wujud memadatkan jadual tayangan filem tempatan 2013. Mungkin juga kerana kurangnya publisiti atau pun filem ini tenggelam di balik filem filem yang nampak gah pada rupa poster dan trailer tapi hancur bile ditonton.

Diarahkan oleh pierre andre. Satu lagi filem pierre andre yang aku tonton minggu ni selain ustaz mu tunggu aku datang dan highland tower. Filem ni tema nya cinta, romantik, tanpa komedi. Mengingatkan kita kepada filem-filem yang lebih gah seperti filem Cinta (2006). Pierre andre memang pandai buat cerita camni. Contoh nya dia tidak menggunakan pelakon lawak yang selalu nya menjadi side kick kepada hero. Ye, sidekick macam tu terlalu klise dalam cerita romantik.

Cerita nya mudah, senang nak faham. Tidak terlalu membebankan kepala otak dan tidak terlalu humorous kerana tak de pelakon yang beraksi secara lawak dalam filem ni. Yang ada hanya 3 orang watak utama yang berganti ganti meluahkan perasaan antara satu sama lain.

Pekin ibrahim, memang teramat sesuai menjadi watak utama filem ini. Dia punya feel, dengan muka deep macam tu. Membuat kan filem ni menjadi. Yana samsudin juga tidak terlalu bising dalam filem ni. Dan along eyzandy menjadi sidekick hero, juga bagus lakonan nya. Serius. Santai.

Tonton filem ni membuatkan aku teringat beberapa cerita luar negara macam architecture 101 (korea). Lakonan bae suzy dan han ga in. Filem nye senyap tapi menggangu hati dan perasaan penonton. Teknik penyampaian nya sama cuma bezanya runut bunyi untuk filem ini banyak menggangu.

Filem ni patut pecah panggung, tapi orang malaysia tetap suka tengok file gangster dan khurafat, serta rempit. Tak lupa juga adaptasi novel yang lebih kurang macam sinetron. Sekali lagi good job pierre andre.
Published with Blogger-droid v2.0.10