Powered By

This Theme From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

2011-12-29

7 Hari Membalas Cinta

Itu cinta-cinta
Cinta - cinta yang sudah 4 bulan aku pelajari
Cinta - cinta yang sudah 4 bulan aku bergelumang dengan
dan kin di hujung bulan ke 5
masa untuk membalas cinta-cinta itu.
cinta-cinta itu memang setia.

Ye. Ia memang kadang-kadang menyakitkan hati
kadang-kadang menaikkan tahap tekanan jiwa
kadang-kadang memusingkan otak ini 360 darjah
kadang-kadang tidak boleh tidur lena kernanya

Memanglah. Ia adalah cinta.
dan sifatnya memang
menyakitkan hati,
menekan jiwa,
memeningkan kepala.

Barangsiapa yang berjaya memuaskan cinta-cinta itu,
nescaya akan gembira.
gembira,
tak ubah seperti kanak-kanak pulang tadika
yang mendapat kotak permainan ajaib; dindang, tora, dll.

7 hari ini adalah persediaan untuk membalas cinta-cinta ini.





-doakan aku berjaya.
dan selamat berjaya juga buat kamu.

di minggu study ini. =)

2011-12-26

BOCO 2011!

Pada awalnya, aku tak tahu pun tentang event ini. Pada awalnya aku tak terfikir pun untuk keluar dari johor minggu ni. Pada awalnya, aku rase macam minggu terakhir study ni membunuh aku, menusuk dengan pedang tirus beracun masuk ke dalam dada dan seterusnya hati dan berdiam selama lima saat sebelum di bawa keluar dengan tarikan yang sangat kuat membuat aku tersekat-sekat pernafasannya pada hari jumaat lalu. dan Alhamdulillah, pada akhir minggu itu yakni sabtu ada satu event yang berjaya memulihkan kembali kerosakan hati dan tubuh ini. Seperti satu elixir dari kayangan dengan menghadiri ke majlis pelancaran buku pertama wani ardy; langit vanilla.


Pada malam jumaat itu ada malam bbq, khas untuk ahli kelab smart camp. Aku sanggup meng-cancel kehadiran aku ke event itu untuk menaiki bas ke shah alam. meskipun semua tahu, aku telah membayar untuk event itu. tapi, rm 9 itu terlalu murah untuk ape yang aku alami ketika di boco 2011.

aku sebenarnya maseh tak tahu kenapa boco 2011 itu istimewa buat aku, mungkin kerana telah terlalu lama tidak pergi ke event sebegini kerana last sekali aku pergi adalah pekan frinjan ke 20 aritu kot. dan mungkin juga sebab aku nak dapatkan buku langit vanila itu.

tapi aku rase faktor paling utama adalah tekanan yang aku hadapi pada minggu terakhir study itu. dengan kuiz, report, test, presentation, lab yang bertindih-tindih. aku mengalami kejutan dahsyat. sebab itulah aku mengambil keputusan untuk pergi keluar dari tekanan itu selepas menempuhinya. dan aku dapat tahu kini, ia amat berbaloi.

selepas ke boco 2011, aku pergi ke KPJ Seksyen 20, melawat akak aku yang mengalami komplikasi selepas pembedahan appendix oleh pakar-pakar bedah bodoh dari hospital sungai buloh. kerja tak pernah nak ikhlas, macam ni la jadinya. tak pasal-pasal akak aku kena tahan kat KPJ Seksyen 20 tu. dan aku harap dia akan pulih secepat mungkin.

dan kini aku dirumah. destinasi terakhir untuk merehatkan minda bersama mak abah, kucing-kucing serta member-member sekolah. esok perlu pulang ke UTM sebab dah ade orang rindu disana.

haha. BOCO 2011!. Terbaik!!!

2011-12-20

5 pagi..


Hampir 5 pagi. Masih disini, memusing cawan yang berisi cecair warna merah di tangan. Bersendiri di kelab ini. Para penari sudah penat menari, dan manusia lain sedang sibuk bercengkerama bersama pasangan. Hanya tinggal beberapa kerat yang masih utuh duduk bersendiri membuang masa. Ini tempat malam kami. Ini tempat istimewa kami, hanya untuk membuang mase, bukan untuk hal-hal lain. Tapi kini hampir 5 pagi. Satu panggilan masuk.

Hampir 5 pagi. Masih menunggu. Menunggu menghabiskn konversasi yang bosan. Menghadap bijirin susu tanpa nafsu. Senyap-senyap menyelusup masuk rumahnya. Menunggu dia ditempatnya. Dan berpura tidur seperti aku penat tunggu dia. Aku rindukan dia. Tapi aku masih menunggu dia, yang aku tau berada dimana. Cuma tidak mahu ganggu dia walaupun rindu akan dia. Ya, kini hampir 5 pagi. Buat satu panggilan keluar.

4.30 pagi. Pening-pening. Keluar dari kelab itu. Juga bersendirian. Tak tahu mengapa. Aku bersendirian malam ini. Malas melayan dan dilayan. Berjalan menyusuri jalan kotor suburban. Penuh tangan kotor pelacur melambai-lambai mencari pelanggan. Juga tangan bersih penarik beca melambai-lambai mencari pelanggan. Tapi aku, lebih suka berjalan sendiri tanpa menghiraukan sekeliling sehingga hampir 5 pagi. Seseorang melanggar aku bahu dan bahu.

5.01 pagi. Sampai di rumah. Meletakkan gajet ditempatnya dan menuju dia yang menunggu senyap ditepi itu.

5.01 pagi. Akhirnya dia sampai. Dan duduk menemani aku di tepi ini.

5.01 pagi. Masih lama lagi ingin 6 pagi. Teruskan berjalan. Angin pagi Amerika adalah yg terbaik.




#adaptasi dari. 5 o'clock - T-pain ft. Lily Allen, Wiz Khalifa

Published with Blogger-droid v2.0.2

2011-12-17

facebook #1


hanya gambar yang diprintscreen dari facebook.

2011-12-13

carta hati



Lagu ni sudah berkumandang di corong-corong radio. Masih karya najwa latif bersama kakaknya mungkin. Susunan muziknya cantik. Lagi cantik dari lagu cinta muka buku. Cuma liriknya ada yang pelik, tetapi lebih bermakna dari lirik cinta muka buku. Dan pabila aku dengar lagu ni mulalah aku berimaginasi.

Jika carta hati ini betul-betul wujud di hati ini, dah tentulah yang akan dapat tempat pertama untuk tempoh berminggu minggu ataupun bertahun tahun ialah taylor swift..
Published with Blogger-droid v1.7.4

2011-11-22

malaysia juara lagi


Jika 2 tahun lepas, di laos, malaysia memenangi emas acara bola sepak sukan sea. Tahun ni di indonesia, malaysia ulang lagi perkara yang sama, menang emas dengan cara yang berbeza. Tahniah.

Tahun 2009, kalahkan vietnam di final. Mase tu aku kat kolej matrikulasi pahang. Mase tu, berkumpul ramai-ramai kat bilik tv blok A2. Amek cable tv blok sebelah. Tengok bola ramai2. Mase tu star die, aidil zafuan. Yang baru naek, shahrul idlan talaha, Fakri Saarani. Yang lain, aku x ingat. Yang penting malaysia menang emas sukan sea yang kali terakhir menang time tu mase sukan sea tahun 1989 kat kuala lumpur.

Dan tahun ni, dengan pendekatan berbeza, dengan coach berbeza, malaysia sekali lagi memenangi emas sukan sea ini. Walaupun hanya menang dengan penalti. Ia cukup bermakna sebab ia menggambarkan malaysia adalah champion di dunia asean ini. Lagi-lagi selepas mengalahkan indonesia di gelora bung karno. Ia manis sekali. Dapat menutup mulut-mulut jahat orang indonesia. (ya, orang indonesia lebih hebat mengutuk orang malaysia berbanding orang malaysia mengutuk orang indonesia).

Dengan gelaran sukan sea tahun ni. Malaysia telah berjaya mengumpul 3 kejuaraan kejohanan tahap tertinggi di asia tenggara secara berturut-turut. (Sea games 2009, AFF Cup 2010, Sea games 2011) Sekaligus menunjukkan kejaguhan secara kampungan oleh Malaysia. Aku turut gembira dengan fakta ini.

Melihat ini, para media sukan pasti akan memuji-muji prestasi malaysia di surat khabar dan tivi, dan mengatakan bahawa inilah puncak kehebatan bola sepak Malaysia. Tetapi bagi peminat tegar bola sepak Malaysia, kami dah bosan dengan gelaran jaguh kampung. Kami dah bosan dengan perlawanan Malaysia lawan Indonesia, Thailand, Singapura, Myanmar, Vietnam, Filipina, Kemboja, Laos, Timor Leste. Setiap tahun pasti akan ade perlawanan dengan mereka. Sampai satu tahap, pasukan Malaysia hanya fokus untuk mengalahkan negara-negara itu sahaja.

Mungkin ramai yang tak tahu, ketika Malaysia bermain di Sukan Sea 2011 ini, pasukan utama Malaysia ada 2 perlawanan persahabatan dengan India. Dan Malaysia seri 1-1 dan kalah 3-2. Mungkin ada yang mengatakan sebab kekalahan adalah kebanyakan pemain utama bermain di sukan sea. Tetapi, bagi aku itu bukan satu alasan memandangkan India adalah pasukan nombor 161 dunia dan Malaysia nombor 151 dunia. Lainlah kalau kita kalah dengan Syria yang berada di posisi 106 dunia. Barulah alasan itu boleh diterima. Untuk pengetahuan, India adalah juara Kejohanan Bola Sepak Asia Selatan tahun 2009.

Jadi, aku sebagai peminat tegar Malaysia sejak tahun 1998 sangatlah berharap agar Malaysia tidak lagi menjadi jaguh kampung dan sekurang-kurangnya layak la bermain di peringkat asia. Tolonglah, kali terakhir Malaysia layak ke Piala Asia (bukan sebagai tuan rumah) pada tahun 1980. 31 tahun lepas. Dan sebenarnya gelaran juara Asia Tenggara itu adalah menjadi harapan warga asia tenggara untuk melihat wakilnya bermain di Piala Asia. Sebagai contoh, tahun 2004, aku sokong Thailand di Piala Asia. Piala Asia 2011? aku x sokong mana-mana pasukan pun. Tetapi di mana malaysia selaku juara asia tenggara?

Sejujurnya, aku dah bosan melihat Malaysia lawan Indonesia, Singapura, Thailand, Vietnam, Myanmar, Laos, Filipina, Kemboja, Timor Leste. Aku mahu Malaysia lawan Yemen, Arab Saudi, China, Korea Utara, Syria, Qatar, Bahrain. Malah aku lebih gembira jika Malaysia berjaya mengalahkan China 4-1 tetapi kalah dengan Singapura 1-0. Dan bilalah ia akan tercapai ye..

~malaysia tanah tumpah darahku~
Published with Blogger-droid v1.7.4

2011-11-12

Zainal Abidin

bermula dari lagu "Kau di hatiku". maka tercarilah.....


zainal abidin (penyanyi)



zainal abidin(bekas pemain bola)



zainal abidin(pengulas sukan)



zainal abidin(cendekiawan)



zainal abidin(Yang di-pertuan Agong)



zainal abidin(orang kebanyakan)



*dengan melihat entri ini sahaja kamu boleh tahu bahawa aku x ok malam ni. sekian.

2011-11-06

Korban Aidiladha


*gambar hiasan



Tahun ni aku beraya Aidiladha di Tebuk Pulai, bukan di Skudai, bukan di Batu Pahat, tapi di Tebuk Pulai, kampung halaman yang permai dan lembap sepanjang tahun. Melihat imam Ust Nor Hasan Sazali mengimamkan solat, membaca khutbah dan melapah lembu pagi tadi betul-betul memberi aku satu permandangan yang biasa berlaku pada pagi aidiladha.

Tahun lepas aku beraya di batu pahat, tak sembahyang raya kerana demam di pagi hari.

Ok, seperti kebiasaan akan ada lembu yang akan disembelih selepas habis solat,

Seperti kebiasaan, aku akan ke turut serta korban di masjid kerana di situ lebih ramai kawan berbanding turut serta korban di rumah persendirian.

Seperti kebiasaan, akan ada budak-budak (sekolah rendah) akan berkerumun di sebelah lembu yang belum disembelih. Memprovokasi lembu itu dengan memberi makan daun ubi.

Seperti kebiasaan, budak-budak itu teruja melihat lembu yang sedang disembelih sehingga menyebabkan tolak-menolak dengan kawan berdekatan.

Seperti kebiasaan, akan ada perempuan (selalu ahli keluarga yang membuat korban) akan hadir untuk melihat lembu disembelih, tetapi takut nak tengok dekat-dekat.

Seperti kebiasaan, aku hanya berfungsi sebagai pembawa bakul / kereta sorong untuk mengangkut daging.

Seperti kebiasaan, selepas acara penyembelihan budak-budak berkumpul pula di bahagian kepala lembu untuk melihat bagaimana kepala lembu di bedah.

Seperti kebiasaan, tiada siapa pun sanggup untuk memotong bahagian perut lembu. Hanya yang betul-betul ingin makan 'babat' sahaja yang sanggup berdepan dengan isi perut lembu.

Yang luar biasa, tahun ni secara keseluruhan ade 15 ekor lembu yang dikorbankan, di masjid sahaja ada 7 ekor lembu. Dalam 7 ekor tu, satu dari kerajaan negeri, satu dari ahli parlimen, 5 lagi korban persendirian campur dengan korban secara ramai. Aku rase 15 ekor adalah rekod baru sedangkan masa aku sekolah rendah, 5 ekor lembu itu pun sudah banyak, biase la, kampung.

Yang luar biasa, ahli kejubos (bace: rewang) terlalu ramai, mungkin sehingga 60 org. Kalau campur kanak-kanak mungkin 70 orang. entah , tidak terkira, yang aku tahu dalam masa 2 jam 7 ekor lembu itu sudah siap dilapah dan bersedia untuk diberi kepada orang-orang kampung. Dan aku terkial-kial mencari kerja yang patut dibuat.

Yang luar biasa, tahun ini sudah diperkenalkan sistem berkupon, iaitu siapa nak daging kena ade kupon. ya.. satu inovasi kerana tidak diperlukan lagi mat despatch tukang hantar daging dari rumah ke rumah. dan siape yang tidak menghadirkan diri untuk mengambil daging tidak akan dapat daging. Nombor kupon aku no. 151 (saje nak bagitau).

Yang luar biasa, kawan-kawan aku (yang dulu turut serta teruja melihat lembu yang disembelih) sudah pandai membawa parang, pisau, golok, untuk turut serta dalam pelapahan lembu.

Mungkin itu je la perubahan yang berlaku untuk aidiladha tahun ini. walaupun dalam keadaan hujan gerimis renyai-renyai semangat 'kejubos' itu ade dan ia sangat meriah sekali dan dengan harapan budak-budak yang berkerumun ditepi lembu itu tadi akan meneruskan tradisi gemilang ini.


*aku dah masuk syurga.. korang ade??



2011-10-30

color of saturday...

test kritikal thinking : ok


desaru : worse (tak dapat pergi)


LOTR : Return of the king : penyelamat keadaan (damn hell awesome)



Libas : maseh berfikir kenape aku tengok cerite ni petang tadi.


match EPL no 2 arini : menjatuhkan perasaan aku kejurang yang sangat dalam.




k9 kafeteria : kembali membawa perasaan ini menjulang tinggi dari jurang yang dalam.



futsal : so-so.. tapi seronok.


masih tak tau ape berlaku ahad ni.

2011-10-27

cuba dan cuba

Cuba cuba...
1,2,3,4,6,7,8,9,10..

Cuba lagi...

Cuba lagi sekali...

Ok..

Blogger-droid yg pertama. =)

Selamat malam semua.
Published with Blogger-droid v1.7.4

2011-10-14

Kotak Mati


kotak mati.
aku rela masuk dalam situ.
dan tahu bila aku akan mati.
berbanding duduk diluarnya.
dan menanti untuk mati.

sebab,
penantian satu penyeksaan.
diseksa oleh jahiliyah-jahiliyah memang menyeksakan.
ditinggalkan oleh para sohabi juga menyeksakan.

fasa pertukaran.
semua benci.
konotasi semua negatif.
notifikasi semua mengutuk.

tapi tetap ada hikmah dalam semua tu.

terima kasih lagu-lagu wani ardy...

2011-10-11

KP SMK Seri Lalang | dari kornea pengarah


Anjakan Paradigma
Asrama SMK Seri Lalang bersama Kelab Smart Camp, KTC
SMK Seri Lalang, Kluang
7-9 Okto 2011
Aku : Pemerhati Sibuk.

Tanggal ini aku menjadi sibuk dek hal-hal kebanyakan seperti study, esaimen, kuiz dan lain-lain. dan aku tidak lupa untuk selitkan kesibukkan hal-hal kebanyakan itu dalam program ini yang bertemakan 'aku dan perubahan'. perasaannya seperti masuk ke lohong gelap yang gempita kerana kita tidak nampak ape yang berlaku dan kita tahu ianya menyusahkan. hakikatnya, ia bukan seperti yang difikirkan. dan kalau kamu pernah rasa perasaan aku-expect-susah-tapi-sebenarnya-xla-susah-sangat, kamu akan tahu seronoknya satu pengalaman itu.

ok, perkara sebenar, aku adalah pengarah program ini. aku adalah orang yang bertanggungjawab untuk jadikan program ini satu realisasi dan aku adalah orang yang paling sibuk disebabkan program ini. tapi itu sume bukan satu alasan, sebab ini tugas aku. untuk mengumpul segala macam pengalaman yang ada dan semua tahu ia sangat memenatkan.
tugas yang penat boleh menjadi kurang penat jika dibahagi bersama, tapi kau kena tahu, semakin kurang penat, semakin kurang pengalaman. itu hipotesis dari aku. dan kalau kau bantah, itu terpulang pada kau.

untuk itu, aku sangat berterima kasih kepada fitri azmi. sebagai seorang manusia yang sering bertindak diluar dugaan aku dan sangat efisien sehingga aku sendiri berkata 'OMG, he is far than i expect'. dia adalah manusia efisien dan jika dibanyakkan pengalamannya, dia boleh menakluk kota-kota besar dengan mudah tanpa memerlukan konspirasi.

begitu juga dengan para fasilitator lain, walaupun tidak menimbulkan hal diluar jangkaan tapi itu yang aku expect lebih-lebih lagi majoritinya adalah budak first year yang baru kenal P19 selama sebulan. Menyeringai segala frekuensi-frekuensi adek-adek, menghalusi timbal perangai adek-adek. mereka memang terbaek. mereka semua berguna di masa hadapan.

kepada fasi senior. mereka membantu, mereka menasihati, mereka berpengalaman, mereka sangat-sangat berguna dan mereka menyokong. secara online atau tidak, itu bukan satu hal, yang penting mereka sangat-sangat disenangi aku.

secara overallnye, aku tak tahu bahawa program ini berjaya atau tidak. tapi aku rasa aku dah buat yang terbaik. cuma sedikit benda yang aku ralatkan. lebih-lebih lagi pabila aku tiada adek fasi. dan aku tahu, mustahil bagi seorang pengarah mendapat adek fasi dan terima kasih kepada adek fasi yang mintak sign serta kata-kata semangat. dan aku harap mereka berjaya seadanya. doakan aku, kelab dan lain-lain untuk berjaya kelak.

akhir kata. ia memang satu pengalaman.

nota kaki: demm. apsal skema je ayat-ayat aku ni.. dah2.. pasni x nak sibuk-sibuk lagi. aku nak bercinta..

berpandangan jauh ketika diambil gamba..


x banyak gamba?? tanye john photographer..

2011-10-10

Pari-pari Comel Didalam Hati (season 2) Part 1

Pagi hari, melihat dunia dari pandangan belakang blok. Semuanya comel, pokok-pokok comel, burung-burung comel, batu-batu comel, renyai-renyai hujan juga comel. Mengambil inisiatif untuk menjadi seorang mahasiswa berdedikasi, aku bangun awal pagi hari ini.

Menghirup udara segar; yang mungkin juga comel. Sambil memegang buku edensor; buku angan-angan seorang mahasiswa. Duduk di kerusi kuning. Lintangkan kaki, buat muka fokus, dan mula membaca. Selakan demi selakan muka surat edensor diperhatikan, penuh fokus untuk memahami setiap struktur ayat yang ada.

Tiba-tiba teringat kenangan lama. Tiba-tiba teringat akan pari-pari comel. Yang dulunya pernah menghiburkan, yang dulunya pernah merajuk hati, yang dulunya pernah menerujakan orang yang melihatnya. Dan tentulah juga aku teringat akan cik virus, serta kenangan-kenangan indah kami bertiga yang berakhir tujuh bulan lalu ketika pari-pari comel meninggalkan kami.

Sedang buku edensor masih ditangan. Aku senyum sendiri, aku menyelerakkan lagi fail-fail memori. Sehingga terjumpa saat ketika di malam pesta. Ketika kami melihat bunga api bersama, ketika kami beli ais kisar bersama, ketika kami mendengar persembahan manbai bersama. Semua tu berlalu sudah 6 bulan lebih.

Tapi tahukah anda, kini, ketika malam pesta, kami tidak perlukan pari-pari comel lagi. Bukan menyisihkan pari-pari comel, cuma ingin memberikan pari-pari comel rehat. Kami masing-masing sudah kenal masing-masing. Masing-masing sudah tahu hati budi masing-masing. Masing-masing boleh membawa masing-masing berjalan-jalan di tapak pesta.

Tiada banyak kata, hanya perasaan gembira yang ada ketika kami berjalan menusuri lorong-lorong bercahaya kuning. Walaupun dengan bunyi paluan gendang, rebana ubi, kompang and whatsoever yang hadir dari pentas utama. Kami memekakkan telinga. Hanya fokus pada suara-suara halus berfrekuensi rendah yang keluar dari kotak suara kami berdua. Akhirnya senyum dan gelak ketawa menjadi kegembiraan kami berdua malam itu.

Hanya angry bird menjadi bahan perkongsian dan pari-pari comel itu masih menjadi lagenda buat kami.

2011-10-03

manusia sibuk.




mula minggu ni aku akan menjadi salah seorang manusia sibuk yang wujud dimuka bumi ni. jika setiap manusia sibuk ade ganjaran atas kesibukannya. maka aku juga akan menerimanya. cuma selalunya ganjaran itu berbentuk cash, duit, money, cheque, kiriman wang pos dan sebagainya. berbeza langsung dengan aku yang sibuk berganjarkan pengalaman.

jika ditanya aku tentang sibuk aku. akan aku jawab sibuk aku berkaitan dengan program yang aku arahkan pada penghujung minggu ini dan bukannya dengan pelajaran yang sepatutnya aku sibukkan. jika selalunya pelajaran aku akan ada didalam kelas dan diluar kelas, tapi untuk minggu ini pelajaran aku hanya didalam kelas dan diluar kelas hanya disibukkan dengan turun naik pejabat, menulis surat, menyiapkan kertas kerja, mengsms orang dan berfikir jauh. pasti jika abah aku membaca ini dia akan marah. dan korang beruntung kerana tahu perkara serahsia ini sehingga aku merahsiakan daripada abah sendiri.

satu permintaan aku. tolong jangan bagitahu abah aku tentang ini dan tolong doakan aku berjaya mengarahkan program ini. program aku ini tidak besar. tapi cukup untuk membuatkan aku berasa sibuk dan risau. jika nak tahu program apa. akan aku lampirkan laporannya kemudian (jika aku rajin dan tidak sibuk belajar). ok. semoga berjaya untuk aku.



2011-10-01

Raya-raya yang telah pergi...

raya tahun ni aku abadikan dalam bentuk satu gambar seribu makna...




raya pertama. dimana semua sedara-sedara sebelah mak aku berkumpul dan ziarah-menziarah sesama kami. perhentian terakhir di rumah aku dan disini kami mengambil kesempatan mengukir kenangan. semoga tahun-tahun akan terus bergembira seperti ini.

raya ketiga. baraan bersama member-member sekolah rendah. sebenarnya baraan ini clash dengan baraan member-member sekolah menengah. oleh kerana aku patah hati dengan member sekolah menengah, aku ikut baraan ini dan seperti tahun-tahun sebelumnya. ianya sangat serabut dan sangat tidak teratur. gambar direkod di rumah seorang ustaz di kampung aku.

juga raya ketiga, gambar direkod dibelakang plaza one di kuala selangor selesai menonton filem Hantu Bonceng. aku tidak selalu ikut mereka hangout tetapi untuk malam tu aku terpaksa ikut diorang kerana hati yang gundah-gulana. tapi shot ini sangat cantik kerana ia lewat malam dan berposing seperti cover album.


raya 10+(tidak ingat tarikh). direkodkan di rumah nur syafikah maisara. seorang sahabat di utm. dan ini ketika open house rumah beliau. dan disini ada satu tarikan iaitu kucing yang ada didalam gambar itu. namanya mingming dan ia lejen.

antara hari-hari syawal terakhir. rumah dr. abu bakar. open house khas untuk budak kos aku. yang istimewa adalah makanan disitu unik. dimasak dengan gaya palembang.

dan aku rasa ini sahaja antara gamba dan kenangan raya yang terbaik untuk aku.

2011-09-29

Beban di Kepala..







aku tanye google.. ape gamba berkaitan beban di kepala??
jawapan seperti diatas...

2011-09-22

satu per tiga


Kalau kau kata satu pertiga itu sesuatu yang kecil, kamu silap.
sebab satu pertiga tahun yakni 4 bulan cukup untuk buat aku
refresh. F5. Dan mulakan satu pertiga tahun seterusnya dengan
kesegaran seperti daun pudina di pergunungan. Dan ini yang aku
mahukan serta mengharapkan ia akan menjadi lebih baik dari
satu pertiga tahun sebelum satu pertiga temooh peng-refresh-
-an.


WELCOME BACK UTM

2011-08-16

Mencoret Ramadhan #1: 1432

ini adalah jadual waktu solat bagi california dan san diego (klik untuk tumbesaran)


assalamualaikum..

alhamdulillah, akhirnya berjaya juga aku meghabiskan anime Fullmetal Alchemist: Brotherhood sekali gus membolehkan aku mengupdate blog yang sudah lama tidak disentuh ini.

secara amnya, aku ingin mengucapkan selamat berpuasa, selamat menyambut bulan ramadhan, selamat berterawikh, selamat berbuka puasa, selamat berbelanja di bazar ramadhan, selamat bersahur dan selamat mengganda usaha beribadah kepadaNya. Ya, begitu banyak selamat yang wujud akibat bulan ramadhan. mungkin ada segelintir kamu yang didalam hati berkata dah puasa ke 16 baru nak ucap selamat berpuasa. haha. tak salah kamu berfikir sedemikian. telah aku bagitahu awal tadi. masa menulis blog aku telah diambil oleh anime Fullmetal Alchemist. aku terpaksa menghabiskan anime tersebut sebelum aku berlapang dada menulis kembali blog ini.

lagipun sekarang masih lagi bulan ramadhan yang diberkati, jadi, masih lagi relevan kalau aku ucapkan segala jenis selamat yang ada dibulan ramadhan. yang tidak relevannya apabila sudah mengucapkan selamat hari raya walaupun masih didalam bulan ramadhan. itu yang berlaku pada aku malam tadi, tetiba sahaja aku mendapat sms 'selamat hari ryer' dari seseorang. pelik juga aku, mane ade tempat dibumi yang sudah berhari raya. walaupun kadang-kadang hari raya di segilintir negara di bahagian timur tengah cepat sehari daripada hari raya dimalaysia, tetapi tidaklah mereka berpuasa hanya selama 15 hari. mungkin pengirim sms ingin bergurau maka aku pun menjawab selamat hari raya juga kepada dia. dan dia terus tidak membalas sms lagi. memang selalu begitu, sms yang mempunyai selamat didalamnya tidak akan dibalas selagimana tidak ada tanda soal di hujung sms itu. tidak faham? tak mengapa, aku juga agak keliru sedikit dengan ayat itu.

untuk pengetahuan, ini adalah kali ke 1432 ramadhan hadir didunia. tapi ibadah puasa ini sebenarnya telah wujud lama sebelum itu. cuma ketika itu tidak wujud penegasan wajib keatas ibadah puasa tersebut sehinggalah pada tahun kedua hijrah dimana Rasulullah SAW mendapat wahyu iaitu surah al-Baqarah ayat 183.

sejak dari tahun itu, umat islam seluruh dunia wajib menjalani ibadah puasa pada bulan ramadhan setiap tahun. bermakna, pada tahun ini, kali yang ke 1431 umat islam berpuasa pada bulan ramadhan.

kita semua tahu bahawa bulan ramadhan adalah pesta ibadah, bermaksud kita merebut sebanyak-banyaknya pahala yang ditawarkan pada bulan ramadhan. untuk mendapatkan pahala itu, kita mestilah beribadah. 'Law of Equivalent Exchange' jika mengikut anime Fullmetal Alchemist. kita buat ibadah, Allah bagi pahala. itu salah sebenarnya. ok, mari sama-sama kita perbetulkan fakta ini. Ustaz Uda Kasim pernah bagi ceramah kat masjid kampung aku. dia ada cakap

"kalau kita beribadah inginkan pahala, syurga Allah, itu syirik namanya. antara syirik-syirik yang tersembunyi. sebenarnya, kita beribadah adalah untuk menunjukkan bahawa kita kasih dan sayang terhadap Dia. kecil hati Dia jika tahu kita beribadah untuk mendapatkan nikmat syurga semata-mata. keadaan ini sama seperti anak kita yang basuh kereta kita semata-mata untuk mendapat wang. bukan kerana dia kasih dan sayang kepada kita. kecik tak hati kita kalau anak kita macam tu."

itu antara yang aku ingat ketika ceramah tersebut. oleh itu, marilah kita betulkan niat. sementara ketiadaan syaitan yang mengganggu. sama-samalah kita berlumba-lumba mencari kasih sayang dan keredhaan Dia.

2011-07-30

AKU & 24HRS L.I.A_D.I.Y

tekan banner untuk join

Owh.. kita lihat di bandar-bandar besar kita. dimana semua manusia bergerak pantas mengikut arus pembangunan. tidak tahu kelajuannya. tidak nampak pergerakan masanya. tanpa sedar kita dah berada beberapa jam selepas. kamu tidak tahu. orang inggeris kata, masa itu emas. orang arab kata masa itu pedang. sesiapa yang tidak memotongnya akan dipotong olehnya.

John F. Kennedy pernah berkata:
The great French Marshall Lyautey once asked his gardener to plant a tree. The gardener objected that the tree was slow growing and would not reach maturity for 100 years. The Marshall replied, 'In that case, there is no time to lose; plant it this afternoon!'

"tengok. tengokla pada pengemis-pengemis tua di kaki-kaki lorong. merayu meminta sedekah daripada kita semua. apa yang kita buat? hulur seringgit untuk kesenangan dia. juga untuk kesenangan di hari kelak. tapi mahukah anda semua menjadi mereka. merempat tepi jalan. dipandang serong orang. tangan di atas lebih baik dari tangan dibawah. itu prinsip yang kita pegang. Mereka yang merempat itu pasti ada kisah hitam waktu mudanya. mungkin seorang anak derhaka. mungkin seorang yang kaya tapi dilanggar geruda hitam rakan perniagaannya. mungkin juga pewaris manusia-manusia merempat. tapi yang pasti mereka mensia-siakan masa mudanya. mereka mungkin tidak fikir apa yang berlaku kemudian hari. Oleh itu, mari sama-sama kita menggunakan masa yang ada. untuk mengumpul segala harta yang ada. tak salah mengumpul harta. asalkan kita bersyukur kepadaNya. mari-mari, dengan ada beberapa downline dibawah kita. kita akan dapat untung yang besar, insyaAllah. yang penting usaha. maka ganjarannya akan ada dihari kelak."

dan kemudian si salesman MLM pergi ke tempat lain mencari downline.

"Sesungguhnya Allah telah bersumpah dengan masa. didalam firmannya di surah Al-Asr.
dengan nama ALLAH yang maha pemurah lagi maha mengasihani. Demi masa. Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran. jadi, disini, kita dapat lihat betapa ruginya kita. sehari berapa lama kita beribadah. campur, tolak, darab, bahagi. yang wajib dalam satu jam sehari. yang sunat belum tentu lagi. satu jam dari 24 jam dalam sehari. sikit benar. kenapa? kenapa kita hanya memperuntukkan satu jam dari 24 jam sehari untuk kita beribadah kepada Pencipta. sebab kita kejar harta. sebab kita layan nafsu kita. segala jenis nafsu, segala jenis perbuatan lagha. semua kita layan."

dan ustaz itu terus memberikan tazkirah kepada pendengarnya.

"hello, kenapa telefon aku ni? aku tengah sibuk ni. aku kat Tokyo. ada konvensyen. pasal bisnes sikit. ko tau je la aku macammane kan. ape? owh. ok2. nanti aku bagi dia duit. macam biase la. bile? aku tak tau. aku sibuk sangat 2, 3 bulan ni. bagitau die aku akan lawat die raya nanti. tu pun kalo aku sempat. minggu depan tak boleh. aku pergi Amsterdam. uruskan jual beli hartanah tu. 5 hari aku kat sana. ok. pasal sumbangan untuk masjid kampung tu ye. mmm.. ko check in kat diorang rm 500. duit yang Dato' bagi aritu tu. ye. duit yang dia bagi suruh kita tutup mulut tu.mesti diorang happy punya. ok2. nanti call balek. night party dah nak mula ni"

dan si bisnesman ini terus berbisnes.

"abang! abang nak tau tak orang sebelah ni dah miskin. habis bisnesnya lingkup bang."
"mana awak tau? awak tanye orang rumah dia ke?"
"x de la bang. makcik depan yang bagitau. dia kan tau serba-serbi. pastukan bang. dengar kata, semua barang-barang dia kena tarik. kereta, sofa, semua la. entah-entah rumah die pun kene tarik jugak bang. tu la. sombong lagi dengan kita."
"owh, bila awak jumpe makcik depan tu?"
"kan hari-hari saya bersembang ngan dia. macam-macam cerita saya dengar bang. lagi satu kan bang. tadi saya masuk satu lagi program MLM. saya dah ada 4 orang downline. esok saya nak cari lagi la bang. boleh kaya cepat. hihihi"
"boleh lah kita pergi umrah pastukan?"
"kita beli lah sofa, langsir, katil baru dulu. pastu ada lebih boleh lah ke sana."
"mmm.. jadi esok awak pergi cari downline la ye."
"ye bang. esok x boleh la saya masakkan makanan tengahhari untuk abang."

dan mereka terus bersembang seperti biasa.

24 jam kita sungguh unik. macam-macam hal berlaku.
24 jam kita mencari hartaNya.
24 jam kita mencari ilmuNya.
24 jam kita mencari rahmatNya
24 jam kita mencari nikmatNya
24 jam kita mencari keredhaanNya.

dan terpulanglah kepada kalian untuk memilih.

yang baik itu dari ALLAH. dan yang buruk dari aku sendiri. smile.

2011-07-29

Harimau Malaya 2022


Bila budak2 ni nak besar ha. tak sabar nak tgk diorang banggakan malaysia di mata dunia.

diorang ni team sekolah rendah tun dr ismail, kg tebuk pulai, sabak bernam.
pencapaian: tempat kedua kejohanan bola sepak bawah 12 tahun MSSD sabak bernam 2011.

permata negara ni.

*malaysia mane main import2 ni...

2011-07-27

If Until You Were Gone



if - taeyeon(SNSD)

Because im a fool,
i can only look at you from a distance
maybe your heart will turn away
and so like that
we would become distant again
because im really fool
i cant say i love you
because maybe I am afraid of the pain
and i afraid my days become sad

-lagu ini seronok didengar ketika duduk ditepi sawah padi pada waktu petang sambil kunyah biskut cicah air teh panas.



Chipmunk ft. Esmee Denters

I'm too stressed,
let me try and not think
Close my eyes,
you're inside my lids
So I try not blink for one split sec
'cause show boating got my shit wrecked
Since you left,
nothing ain't right
Two different waves,
we had to part tides
Had a long-sighted vision,
it ain't the same with you missing
Didn't know how much I missed you until you were gone

-lagu ni sangat popular di henset aku pada masa kini.



macam kanak-kanak yang punya guli yang cantik. selalu bermain guli itu dan sangat sayang guli itu. tiba-tiba terbaling guli itu jauh. dicarinya, tidak jumpe. balik kerumah, menangis, teringat kenangan bersama guli itu. minta ayah belikan baru. ayah kata tak boleh. sebab tak pandai menjaganya. beberapa hari berlalu. terlihat seorang kawan bermain dengan guli yang sama dengan guli kepunyaan dia dulu. dia diam. lalu bertanya. mana dapat guli tu. kawan tu menjawab. jumpa kat situ, kat semak tu. dia diam. berlalu pergi kebelakang tadika. menangis disitu.

2011-07-13

Apabila Arsenal bertemu Malaysia

Jika tajuk diatas diwakili oleh maskot pasukan masing-masing, ia akan jadi begini.

The Gunners betemu Harimau Malaya

Gunners menembak harimau atau harimau mematahkan gunners. Tapi itu sume tak penting. Ini perlawanan persahabatan. Bukan perlawanan liga merembut kejuaraan. Arsenal pasti menang, pasti sebab Arsenal tak nak memalukan peminat die kat Asia. Cuba bayangkan kalau Arsenal kalah. Mungkin separuh dari peminatnya di dunia akan berpaling tadah dan sokong pasukan EPL yang lain seperti QPR, Blackburn mahupun Liverpool. Jatuh maruah sesuatu kelab tu kalau kalah dengan pasukan ranking 144 dunia.

Tapi kalau Malaysia menang, itu lagi bagus. Barulah Singapore berlatih bersungguh-sungguh nak kalahkan Malaysia.

Apepun bagi aku, saingan mesti sengit. Sengit macammana pun ia. Malaysia pasti dapat bagi tentangan macam lawan Man U dua tahun lepas. Tapi tetap kalah.

Bukan tak patriotik. Tapi realistik.

Sejarah Malaysia lawan Arsenal adalah yang paling membanggakan. Pernah menang 2-0 pada 13 May 1975. Dua hari kemudian 15 May 1975, lawan balek. Seri 1-1. Pastu Arsenal terus x datang Malaysia sampai tahun 1999. Time tu Malaysia kalah 0-2 hasil gol Nicolas Anelka ngan Emmanuel Petit.

Tahun 2011 siape ye yang menang??

Ini senarai pemain yang akan lawan Malaysia. Seperti perlawanan2 persahabatan yang lain. Semua pemain akan turun.


Jangkaan aku..
Malaysia 2-2 Arsenal.

Aku seorang realistik.

2011-07-12

Review Novel : Kasino - Saifullizan Tahir


KASINO
Saifullizan Tahir
FIXI
280 mukasurat
RM18.00

Novel kedua daripada FIXI yang telah berjaya aku habiskan. Macam orang korporat aku rasa semasa membaca dan membacanya. Kalau bab baca novel ni memang aku akan menghayati habis-habisan. Aku merasakan diri aku ni Dato' Narcissus dan masuk dalam kehidupannya dan tiba-tiba aku rasa macam aku penuh dengan dosa. Bergelumang dengan penipuan, penindasan,judi, arak dan perempuan. Tapi aku tetap bersolat, menjalankan tanggungjawab muslim ke 2. lima kali sehari, tak pernah miss, mesti solat walaupun solat jamak, tak tau arah kiblat ataupun sibuk ngan kehidupan seharian. solat itu satu kewajiban.

Dan kadang-kadang bila aku fikir pasal keadaan tu(solat tapi buat dosa), rasanya macam menghina Islam plak. Berani betul tulis karya macam tu. Tapi, perasaan tu hanya pada awal je. Semakin lama aku baca semakin terbuka minda aku (cewah..), menunjukkan bagaimana cara kehidupan kita semua sekarang ni (bukan ahli korporat je). Banyak buat dosa, banyak jugak buat pahala. Nak balance mungkin. Itu je point yang aku suka dalam novel ni.

Aku simpulkan penilaian aku dengan satu quote yang aku buat mengikut kehendak aku. "novel ni buat aku kenyit sebelah mata memikirkan kotornya kehidupan hedonisme seorang manusia".

Yang Best
Gaya penceritaan. Telah aku mention tadi kat atas, keseronokan baca novel ini adalah aku rasa sendiri yang aku ni macam Dato' Narcissus itu sendiri.

Yang Kurang Best
Jalan ceritanya yang sangat mudah dijangka. Tengok tajuk novel, baca sinopsis kat belakang novel dan buat kesimpulan. Pasti dan pasti jangkaan anda tidak akan lari jauh dari jalan cerita sebenar. Dah tentu jika anda membuat kesimpulan, anda tidak akan menyimpulkan cerita tersebut begini, Narcissus tiba-tiba mendapat penyakit barah hati kerana terlalu banyak menghisap cerut dan mendapat penyakit terencat keranan terlalu banyak minum Bulletin Palace (sejenis wain) dan akhirnya mati keseorangan di dalam Marina Bay Sand.

Ok, walau apa pun, FIXI tetap mengekalkan elemen celupar yang tidak dibendung itu disamping menyalurkan sedikit sebanyak ideologi politiknya. Ada baiknya dan juga buruknya. Yang penting disini, aku enjoy baca novel ini.

antara review dari blog lain

2011-07-05

Pertandingan makan hotdog paling femes kat Amerika

korang pike korang leh kalahkan aku.. mimpi je der..

Makan 62 hotdog dalam masa 10 minit. Kau boleh ke? Mesti tak buleh punyenye. Tapi manusia bernama Joey Chestnut ni boleh. Pasal angka 62 jugaklah dia jadi champion pertandingan Nathan's Hot Dog Eating Contest.

CONTEST : IANYA MENENANGKAN



ini contest... anjuran orang yang sedih dan aku masuk kerana aku tak mahu dia sentiasa sedih. dia suh aku letak gamba yang menenangkan. tapi aku letak gambar yang aku suke tengok bile aku nak tenang. ini gambarnye.


2011-07-04

Review : Malaysia 4 - 4 (a) Chinese Taipei





Ini review,juga pandangan aku pasal team bola paling aku sokong kat muka bumi ni, Malaysia.

Kat Bukit Jalil, 2-1. Aidil Rita Rudaini ngan Safiq Rahim golkan. Safee, Sharul Idlan, Khairul Fahmi, Mahali Jasuli cedera. Penyerangnya Badrol Bakhtiar, Abdul Hadi Yahya. Keeper Sharbinie Alawi. Diorang main penuh semangat. dengan gegak gempita penyokong tempatan. tapi menang 2-1 je. Tak pe aku kate. Sebab menang pun dah kira syukur dah,

Kat Taiwan. Kalah 3-2. Aidil Rita Rudaini ngan Safiq Rahim golkan lagi.

Diorang main OK pada awalnya, tapi pas dapat penalti, diorang main KO. haram betul. Main macam Malaysia main 5, 6 tahun lepas. Passing tak menjadi. Clearance tak jauh. Cakap pun tak guna, Sepak pun tak kena. Amar Rohidan tetap main x best. S.Kunanlan pun main x best.

Naseb baik Xavier Chan (Taiwan) tu tak main untuk first match. Boleh bungkus Malaysia kalau dia ade mase first match. Naseb baik jugak Sharbinie main best malam tadi.

Agak bengang gak la apasal Rajagopal masukkan Fadhli Shas dan bukan Muslim Ahmad. Kenapa Amirul Hadi keluar dan kenapa juga Badrol tak main malam tadi.

Man of the match : Sharbine Alawi
Flop of the match : Amar Rohidan.

Apepun, Tahniah untuk Malaysia. Sekurang-kurangnya layak untuk pusingan kedua. Target mungkin layak sampai pusingan ketiga je. Tapi bagi aku kalo layak masuk Playoff lagi bagus.

Pasni kena lawan Singapore pulak.

GEGAR BLOG JULAI 2011


ini satu segmen.. x de ilimiah pun didalamnya.

dia suruh aku tulis ape yang perlu ditanye. aku x paham ape yang diminta. tapi aku rasa aku tau nak tulis ape.

dalam blog ini ada beberapa cereka (cereka rekaan). agak2 kamu. mane paling glemer?

itu je.. sekian..

*nak join sila tekan banner itu.. rasenye x sempat sebab tamat pada pukul 2 ni..

2011-07-03

Pekan Frinjan 22



Semalam malam aku kesini. Cuba menikmati keindahan indie.

Ada lima khemah. Ada beberapa usahawan. Satu khemah untuk penjualan buku-buku. Satu khemah untuk penjualan makanan, minuman ketika lapar. dan tiga lagi penjualan fesyen-fesyen terkini.

Aku tak tengok sangat jual-jual tu. Tertarik kat buku-buku je. Sang Freud Press. Yang ada kat situ masa aku pergi, Aloy Paradoks. Sibuk macam orang jual popia kat Pasar malam sabak hari jumaat. Sufian Abas, duduk sahaja, macam mandor untuk si Aloy. dan ada beberapa lain yang aku kurang tahu namanya. Mungkin geng2 Paradoks kat situ.

Sebelum tu aku kat SACC Mall, Pesta Buku Selangor. PPAS. Sengaja pergi. (pukul 5.30 petang, pergi laman budaya, diorang maseh set up tempat untuk frinjan, pasal tu gi SACC dulu, buang masa). Pestanya besar. Lebih besar dari yang aku pergi 4 tahun lepas. Tapi jauh lagi kecil dari pesta buku antarabangsa PWTC. Beberapa booth menarik perhatian, macam PTS Publication, Gerak Budaya, ngan FIXI Publication. Yang lain2 biase-biase je. Karangkraf? Sudah tidak menarik aku lagi.

7.30 malam. Gerak ke laman budaya. Still sedang bersiap. 8.00 malam. Persembahan mula. Sunday Carousel, pastu Flutter by Orizuka pastu Mohd Khimal. pastu dah pukul 9. Aku balek. Maseh belum mahu terhibur lagi dah terpaksa balek.

Ambil mak aku kat seksyen 8 Shah Alam. dan terus menuju ke Sabak Bernam.

Dan sebab itu x banyak yang nak dikatakan tentang event tu kat sini..

Kesimpulan: Aku tak tau ape yang cuba disampaikan dalam entry ni tapi aku tau yang aku dah lama x update blog ini dan aku rase best pergi event ini sebab aku terhibur dan aku selesa berada didalamnya.

Pasni kalau ade rezeki aku nak lepak kat situ sampai habis.





2011-06-20

bahagianya menjadi orang bodoh


tahukah anda, menjadi bodoh itu satu kelebihan. disini ade beberapa contoh yang kuat.

2011-06-19

Aku juga inginkan die, tapi bukan seperti orang lain... (part_2)

part_1

Malam itu, Samantha berseorangan di perkarangan kolej, diluar dewan. Menunggu seseorang yang dia tidak tahu siapa. Kemudian hadir seorang pria, 'man in suit', cuba mempelawanya untuk menjadi pasangannya untuk malam itu. Samantha menerimanya, kerana katanya pada Luke, dia akan punya pasangan malam itu. Walhal keadaan sebenarnya adalah Samantha menang tiada pasangan.

Nama pria itu Zach. Sekelas dengan Samantha. Tiada sebab untuk Samantha menolak kerana pria itu rakan sekelas, sekuliah malah pernah satu kumpulan perbincangan semasa MUET. Zach, pria yang popular kerana kelurusannya, kebijakannya, ke'nerd'annya dan ketidaksosialnya. Untuk dia hadir ke parti itu sahaja membuatkan Samantha pelik. Tapi persetankan semua alasan. Yang penting dirinya punya pasangan malam itu.



2011-06-15

Tengahari ini...


Tengahari ini, lepas habis menebang pokok pisang belakang rumah. Aku cepat-cepat capai seringgit tiga posen dalam purse, ambil kunci motor. Pecut ke kedai Kamal, beli air botol perisa laici buatan kampung. Kemudian memecut kembali ke bendang tengok sawah hijau meluas sambil minum air botol perisa laici untuk hilangkan penat menebang pokok pisang tadi....

Amacam?? Cara x?? (sambil angkat kening sebelah)..




~Padi padiku masak berwarna emas~
~Rasa hatiku gembira paling puas~
~Ho ho ho hoi, ho ho ho hoi~
~Pergilah pergi wahai burung jangan hinggap~
~Ho ho ho hoi, ho ho ho hoi~
~Semoga engkau tidak akan kena tangkap~


*itu lirik lagu. bace kena ade irama. sape yang tak tahu. sila cari. jangan tanye aku...