2010-05-17

Thomas Cup 2010... Another Nightmare For Malaysia



salam...
ok, ari ni aku nak bercerita tentang satu2 nye piala bertaraf dunia yang boleh malaysia kecapi iaitu piala thomas.. lambang keagungan sukan badminton dunia..
bile ditengok sejarah, malaysia salah satu pasukan hebat sejak dari edisi awal lagi..melahirkan jaguh2 badminton dunia seperti sidek bersaudara, punch gunalan, eddy chong, dan ramai lagi..
dan sekarang datuk lee chong wei.. oleh kerana itu la malaysia diletakkan sebagai pilihan ke-2..

Rasenye memang berat tekanan menjadi pilihan ke-2 di belakang all-star player dari china diketuai lin dan.. dan kegagalan nigeria hadir pada perlawanan pertama dan mungkin juga jeritan penyokong yang hauskan kejayaan piala thomas menjadi antara faktor kegagalan malaysia..

aku datang jugak menyokong. mase malaysia lawan jepun. tapi malaysia kalah dalam game tu.. disebabkan pemain terlalu tertekan (fairuzizuan tazari) atau pemain dah tua.. penat rasenye menjerit. tapi tetap kalah jugak..

esoknye.. malaysia lawan denmark. terbaik. tu je aku boleh katekan.. malaysia memang hebat time tu.. hafiz hashim yang aku rase leh kalah pun boleh menang time tu.. cume choong han penat.. tapi memang hebat malaysia time tu.. aku salute ar..


semi-final, malaysia bertemu china all-star. lin dan, cai yun, fu haifeng, chen jin, xu chen, guo zhendong, bao chunlai.. memang terlalu hebat.. first match chongwei lawan lin dan.. "diayam-ayamkan" chong wei tu.. lin dan memang terlalu hebat.. mungkin ni top form utk lin dan. 2nd match. koo kien keat - tan boon heong lwn cai yun - fu haifeng... tetap jadi perkara yang same.. beregu malaysia macam terlalu tertekan, x leh bertenang.. kalah jugak. 3rd match, choong han vs chen jin, memang x de harapan. choong han terlalu tua utk kalahkan chen jin yang muda.. kalau letak hafiz hashim mungkin ad fight ckit kot..

konklusinye.. malaysia tetap kalah, aku kesal sebab malaysia kalah ngan china terlalu mudah.. final china indonesia.. china menang 3-0... tapi indonesia memang bagi fight kat china sebelum tumbang..ini la masalah malaysia, terlalu mengharap sgt kat chong wei... arap pasni malaysia leh trus maju sekurang-kurangny masuk final yang kali terakhirnye pada 2002..


* kagum ngan aksi piala uber.. korea kalahkan china 3-1.. hebat tol diorang.. itu la semangat yang patut ade kat semua pemain malaysia..

2010-05-07

Mecca - here they come!!!


Assalamualaikum...
lame dah rasenye x menaip blog.. seperti ditinggalkan terbiar..
tapi kini kembali (rajin) untuk menaip blog dgn memberikan info2 tentang dunia aku.

aku penat skang ni, bese ar baru balik dari KLIA, menghantar mak abah aku g umrah, alhamdulillah, impian mereka selama ini telah menjadi nyata. memang sesuai la masenye dimane aku ngan abang aku ade kat umah untuk menjaga umah, kebun2, ladang2 dan estet2 yang ade..
selama 2 minggu ni, biarla mak abah aku menenangkan fikiran di mekah sane..

dah lame dah diorang rancang trip ni. aku rase dari aku spm lagi, dan inila masenye tuk melunaskannye... semoga diorang dapat beribadah dengan sempurna... amin..



ade satu cerite di KLIA tadi, aku pergi ngan pakcik n makcik aku. first time gi, rase adrenalin bergerak laju dalam salur darah ni. rase cam nak pergi bercuti sekali. tu je la yang wat aku teruja, setakat tgk kapal terbang tu ape sangat la yang seronoknye..

pastu mase nak balik, kitorang dah bayar duit parking, tapi mase nak kuar dari gate keluar parking tu kene masukkan balik coin parking. patutnye lepas bayar kat mesin paying parking tu kne amik koin tu balik. tapi kitorang terlupe(x tau sebenanye).. abis la, kelam kabut kami mase tu.. selepas hampir sejam mencari konklusi, akhirnye kami pun berjaye keluar. terima kasih kepada abang parking yang membantu dgn tatatertib yang pekerti. elok2 kene byar RM11 pada awalnye, tambah lagi RM3.50. tapi x pela, kate pakcik aku.. "kalo dah jadi camni, lain kali jgn terkene lagi.."