2014-01-14

Malam Remaja Gembira (Part 2)

Malam itu, usai malam remaja gembira. Masing masing bertolak pulang. Menuju ke destinasi seterusnya. Parti di rumah Johnson. Biasalah tu, untuk remaja remaja yang baru nak up macam tu, parti adalah yang terbaik bagi mereka. Tetapi Sam maseh di tempat tunggu bas menunggu sesuatu untuk menghantar dia pulang,

Luke menghampirinya dengan mengusung basikal. Lalu duduk di bangku tempat tunggu bas dan cuba memulakan perbualan dengan Sam.
Luke : hi sam.
Sam : hi.
Luke : Masih tidak pulang?
Sam : Belum lagi. Tunggu kawan.
Luke : kawan? Untuk pergi ke rumah Johnson?
Sam : Yup. Jangan beritahu ayah ye.
Luke : (terkejut). Oh. Okay.
Sam : Terima kasih Luke.

Luke memang sudah kenal lama dengan keluarga Sam, kalau dah setiap tahun dan setiap sekolah sama sejak kecil. Dan duduk pun di kawasan perumahan yang sama. Luke pun pernah hadir majlis keraian selamat hari jadi Sam beberapa kali. Memang la Luke telah dikenali oleh keluarga Sam.

Yang menjadi persoalannya, dah kenapa Sam ingin pergi parti tu, sedangkan semua orang tahu yang parti tu akan jadi seliar mungkin. Ah, Sam, sengaja menempah celaka. Luke risau, tapi risau lagi Luke tentang tuxedo pinjam nya itu. Dijaganya penuh rapi sejak mula malam remaja gembira tadi sehingga kini. Tidak ada setitik kesan degil yang ada walaupun dari kuah sepaghetti atau pun minuman koktel yang dijamahnya tadi. Takkanlah nak disia-siakan usaha menjaga itu dengan pergi ke parti johnson itu. Dah terang-terang jika pergi kesana akan tertumpah segala jenis alkohol, keju di tuxedo tu. Sia - sia.

Jadi, Luke pun kembali mengusung basikal nya melalui lorong-lorong gelap malam menuju ke kawasan perumahannya.

Social Anxiety. Luke bukan suka untuk pergi ke tempat-tempat sesak. Lagi-lagi jika tempat tu sesak dan bising, bingit, hatinya tidak boleh tenteram, rasa seperti dikemek-kemek oleh sebilangan tenaga, tiada perkatan gembira tercetak dikepalanya. Sebab itu, Luke tidak pernah kelihatan di mana-mana parti homecoming, thanksgiving, krismas dan kalau parti hari jadi pun, Luke akan singgah sekejap, beri hadiah, minum koktel barang 2 gelas sebelum tinggalkan tempat tu.
Published with Blogger-droid v2.0.10

No comments: