Powered By

This Theme From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

2010-11-26

kenapa die gune fb...

fb adalah tempat menyebar kontroversi..
fb adalah tempat menyebar kontroversi..
mengapa kontroversi.. sebab ade fb..
tempat menyebar kontroversi..
kenapa buat kontroversi.. sebab die ade fb..
dan fb adalah tempat menyebar kontroversi...

*aku tgh marah...
dan hilang semua mood yang aku ade...
kesian mood aku..
kenapa die x faham..
igt aku x de mood ke??
kesian mood aku..

2010-11-23

2 Alam... dR Rozmey... ape tu???

hahahahaha.... izinkan aku gelak dahulu...

aku masuk bilek depan aku.. semalam... die tunjuk sesuatu kat laptop die, kepada aku.. haha.. page facebook.. tentang dr rozmey...

kenapa dengan dr rozmey???
dah tentu sebab 2 alam dan angan melampau die tu... x boleh blah kot...
aku x suke die... filem die pun tempias kene kebencian aku... kesian filem die...

bukti
bukak google.com taip "2 alam blogspot"... jumpe la komen2 'memberangsangkan' tentang filem ini.. ini pun salah satu nye.. http://www.facebook.com/?ref=logo#!/kamikenablockdenganddr
nst juga menyokong kami... www.nst.com.my/nst/articles/34alam/Article
nak lagi?? ini http://kakisakat.blogspot.com/2010/11/2-alam-yang-kacau.html dan ini yang paling best.. http://sharinginfoz.blogspot.com/2010/11/komen-cerita-2-alam.html
dan bermacam2 lagi... kalu rajin cari la lagi...

kesimpulan
publisiti itu penting... tapi kalau x kene caranya leh jadi hancur...
target itu penting... tapi kalau melampau, ape cite???
confident tu penting... tapi kalau over-over-over confident, pastu jatuh tertiarap.. x ke sakit???

2010-11-21

minggu pengajaran....

first time... first time dalam sejarah hidup aku selama 19 tahun.. aku tidak beraya di kampung tebuk pulai.. ya.. tidak balik beraya.. walaupun raya aidiladha sahaja.. ia tetap raya yang ku suke sebab boleh blajar sesuatu dari makhluk rodensia iaitu lembu lebih2 lagi dari aspek biologi...

so, minggu ini aku hanya berada di johor.. tidak sepenuhnya di UTM, aku juga singgah ke batu pahat di rumah(?) kakakku yang juga tidak pulang ke desa utk beraya...

minggu pengajaran??? ya.. sebab inilah minggu utk aku men-stabil-kan emosi... ye la.. first time x blek raya...

ade lagi.. laptop roomate ku kehilangan.. aku x tau ape yang berlaku... aku blek ke umah kakakku malam itu.. dan laptopnye juga hilang pada malam itu.. maseh terkejut.. lagi2 pabila hubungan aku dan roomateku tidak selancar mane... aku rase kesalahan kerana aku yang terakhir menggunakan laptop tu... sampai sekarang aku maseh rase kesalahanku.. argh...

second... akakku dapat pindah kerja ke selangor... so, tiada lagi batu pahat untuk ku jejaki.. tiada lagi summit batu pahat utk ku berlibur... aku mendapat khabar itu dengan keadaan terkejut.. ape aku boleh buat.. itu memang kehendak akak ku.. dan aku.. terpaksa meneruskan hidup di johor bersendirian.. aku x kesah sebenarnye.. tapi kini maseh dalam keadaan terkejut..

third.. ini kesalahan aku sendiri... x perlu diceritalah.. aku maseh ralat dengannye...

dalam semuanya yang berlaku.. aku maseh maintain bertenang dihadapan semua la.. tapi dalam hati, aku dan Pencipta je yang tahu... tapi aku suke pabila seseorang menggelarku sebagai the man without any problem... aku just ikut style aku.. senyum.. senyum.. dan problem itu dapat dicover baek punye...

sekian...

2010-11-01

kisah pelajaran semester pertama ku...

akhirnye bermulalah minggu belajar bagi mahasiswa2 UTM Skudai pada hari ini...

maka ku ucapkan good luck dan berdoalah agar sama2 berjaya..

ingin ku simpulkan kesemua subjek yang telah ku pelajari sehingga hari ini dan juga menilai diri ini ketika berada di dalam kelas satu persatu bermula dengan:

basic electric engineering
pelajaran penting untuk student electric.. tapi aku, masih mencari tapak.. mungkin dah jumpe.. masih sedang membina.. agak sukar.. tapi aku cube.. lecturernye adalah yang terbaik buat aku.. so yang tinggal hanya padaku untuk mengolah pemikiran sendiri...

digital electronic
juga penting.. aku tidak dapat mencari tapak pun dalam subjek ini.. sebab utama adalah kerana diri sendiri.. sebab kedua kerana lecturer nye sendiri.. berbangsa arab dan sukar berkomunikasi (aku susah nak paham ape die cakap).. oleh itu.. semua usaha berada di pemikiran sendiri.. masih blom terlambat...

calculus
kelas paling aku suke.. lecturer antara yang terbaik pernah aku jumpe.. rilek, berpengalaman dan sentiasa buat aku kagum cume die tidak berapa tegas.. aku suke.. satu-satunye subjek yang boleh aku skor.. so.. tapak, binaan dah ade.. cume tinggal pemikiran...

etnik dan english
bukan 2 subjek serupa.. tapi aku mengconcludekan ia dalam tempat yang sama.. seronok kerana ia adalah subjek yang ringan dan tidak perlu menggunakan otak ke limitnye.. lecturernye pun peramah.. so x de sebab utk aku x skor dalam subjek ni..

lukisan kejuruteraan
juga seronok.. hanya perlu melukis.. tidak memerlukan bakat yang tinggi pun.. tapi sayang yang senang selalu dipandang remeh..

so.. di musim exam ini.. wish me luck.. and i wish you luck too..

2010-10-22

minggu ini minggu gila yang menggilakan...


ade seorang pekerja di jepun pada satu ketika, dia membunuh diri.. dan meninggalkan nota bertulis "hamba pun ade mase utk makan bersama anak isterinya"..

ape maksud ayat diatas... ya.. kesibukan yang melandanya. terlalu sibuk sehingga mengalami tekanan yang tinggi dan akhirnya membunuh diri.

itu la yang melanda ku minggu ini.. aku nak senaraikan satu persatu kerana ia banyak. ianya adalah untuk mengatakan bahawa aku berada dalam alam yang sibuk sepertimana yang ku jangka sebelum ini..

dengan pelantikan ku menjadi Majlis Tertinggi kelab Smart Camp telah menambah lagi kesibukan ku..

belum lagi dengan assignment hubungan etnik yang belom mule progress nye..

juga dengan projek digital elektronik yang blom diketahui ape..

dan tiga lagi test yang akan kuhadapi pada hujung minggu dan minggu hadapan..

serta pendaftran subjek yang akan menimbulkan kontroversi kerana perlu berjumpa penasihat akademik yang tiada di Skudai..

dan juga borang perjanjian Biasiswa JPA yang perlu di jamin dan disahkan oleh kakak serta ketua jabatanku dan juga setem hasil yang perlu didapatkan di pejabat hasil terdekat iaitu di bandar baru UDA...

aku pasrah dengan semuanya.. perlu dilakukan satu per satu sehingga satu masa nanti akan ku hembuskan nafas kepuasan iaitu ketika cuti sem nanti...

wish me luck...

kate2 Aiman "kepenatan itu la keseronokan bekerja"..

2010-10-20

Preview Buku: Matanya Teleskop, Hatinya Dalam Botol Kaca


Buku: Matanya Teleskop, Hatinya Dalam Botol Kaca

Koleksi Fiksyen Pop Untuk Jiwa2 Hadhari 2

Penulis: Sufian Abas

Terbitan: Sang Freud Press

Harga: RM 15

Halaman: 82 muka surat

Kandungan:

38 koleksi fiksyen



Komen: Antara buku antologi cerpen2 yang terbaik pernah aku baca. keindahan tulisan yang selalunye ditunjukkan dengan cara hiperbola dan metafora memberi sejuta makna dan penuh penghayatan.

Cerita paling best dalam novel ni: tak igt tajuk cerita. Tapi berkisar tentang cerpelai bernama Sam yang meminati cerpelai berwajah lisa suria hani. cerpelai Sam amat menyukai cerpelai lisa suriahani sehingga satu hari Sam kehilangan hati. baru si cerpelai lisa suriahani sukakan Sam tapi cerpelai Sam sudah tiada hati lagi.. TERBAIK.. banyak lagi kisah2 hiperbola dalam buku ni..

p/s: kalau baca buku ni.. jangan baca straight sampai habis.. hayati satu persatu cerpen didalamnye..



nak beli??? Klik SINI atau masuk http://sufianabas.blogspot.com

2010-10-15

adalah kerana 2 minggu yang tidak membosankan...

2 hujung minggu yang lepas iaitu pada 2,3 okt dan 9,10 okt (kedua2nye sabtu dan ahad). aku telah mengisi hujung mingguku dengan seronok skali.. aku mengaktifkan diri selepas menekan butang "activate" dihati ku untuk pergi ke aktiviti kelab smart camp ktc utm...

minggu pertama
aku just ingin berkenalan dengan rakan2 baruku dengan menjoin kem pemantapan smart camp khas utk mereka2 yang ingin berkelayakan menjadi fasilitator.. aku meminatinye.. kerana itu aku joinnye.. memang seronok kerana bukan sahaja kem seronok2 tapi penuh dengan pengisian yang sangat bergune utk mase depan.. modul2 nye bukanlah modul yang biasa.. modul yang aku x pernah terfikir wujud pun ade dimainkannye seperti game pizza frenzy.. game macam dalam komputer, tapi di fizikalkan oleh para senior dan alumni..
ade lagi best iaitu.. pada 12 okt 2010, paper sinar harian johor menyiarkan kesah kami di pantai pasir lanun, mersing itu.. memang terbaik..


minggu kedua..
yang ni baru minggu aku menjadi fasilitator untuk pertama kalinye.. dan adik2 fasi pertama ku yang malang itu terdiri dari pelajar2 spm sekolah tinggi kluang... haha..
bermula pabila MT Aiman mengsms aku 48 jam sebelum kem pendidikan di kolej perdana itu bermula.. aku terpaksa belajar secepat mungkin dan akhirnye aku berharap aku menamatkannye dengan berjaya..
pengalaman baru iaitu belajar bagaimana untuk menjadi pembimbing.. serta beberapa faktor pengalaman lain membuatkan aku menjadi sedikit tertekan ketika membimbing adik2 fasiku ini.. naseb bertukar baik pabila partner fasi ku adalah seorang senior.. terima kaseh kak mar kerana membimbing ku..
pengalaman baruku dan berharap bukan yang terakhir.. semuanya terima kaseh kepada klab smart camp.. kelab yang ingin ku komitmenkan...


2010-09-30

hidup kacau hati girang...

Assalamualaikum..

salam sejahtera, kemunculan kembali aku yang sudah lame menyepi.. kenape menyepi.. kerana hal yang klise berlaku sepanjang penyepian ni..

cume nak beritahu.. ade sesuatu bermain di fikiran..
adakah aku menjadi begini kerana telah ditakdirkan menjadi begini or pilihan aku sendiri utk menjadi begini..

hidup memang susah..
di alam universiti lagi susah..
sedangkan alam selepas universiti lebih2 susah..

tiada yang senang berbanding mati..
orang uruskan..
lebih mudah..

aku suke cabaran..
di alam universiti bermulanya cabaran baru..
selepas berjaya di alam sebelumnye..
untuk prepare ke alam seterusnye..
yang orang kate cabarannye lagi tinggi..
tinggi melangit..
seperti menara kalam anime dragon ball..
tetap ditakluk goku..
aku ingin menjadi sepertinye..
bukan sebagai super saiya..
tapi sebagai insan yang berjaya..

jadi doakan aku..
walaupun 3 bulan sudah aku disini..
mengganti abangku yang sudah grad..
muncul aku meneruskan tradisi..
mungkin anak buah yang masih dikandung kakak ku selepas ni..
tapi tu mase hadapan..
sangat hadapan..
yang penting adalah kini..
dan range 4 tahun kemudian..
doakan aku..
serta kawan2 ku..
sama ada dari tadika, taski, sk, sra, samt, kmph mahupun utm..
sama2 berjaya menjadi pelajar berjaya..
amin..

2010-05-17

Thomas Cup 2010... Another Nightmare For Malaysia



salam...
ok, ari ni aku nak bercerita tentang satu2 nye piala bertaraf dunia yang boleh malaysia kecapi iaitu piala thomas.. lambang keagungan sukan badminton dunia..
bile ditengok sejarah, malaysia salah satu pasukan hebat sejak dari edisi awal lagi..melahirkan jaguh2 badminton dunia seperti sidek bersaudara, punch gunalan, eddy chong, dan ramai lagi..
dan sekarang datuk lee chong wei.. oleh kerana itu la malaysia diletakkan sebagai pilihan ke-2..

Rasenye memang berat tekanan menjadi pilihan ke-2 di belakang all-star player dari china diketuai lin dan.. dan kegagalan nigeria hadir pada perlawanan pertama dan mungkin juga jeritan penyokong yang hauskan kejayaan piala thomas menjadi antara faktor kegagalan malaysia..

aku datang jugak menyokong. mase malaysia lawan jepun. tapi malaysia kalah dalam game tu.. disebabkan pemain terlalu tertekan (fairuzizuan tazari) atau pemain dah tua.. penat rasenye menjerit. tapi tetap kalah jugak..

esoknye.. malaysia lawan denmark. terbaik. tu je aku boleh katekan.. malaysia memang hebat time tu.. hafiz hashim yang aku rase leh kalah pun boleh menang time tu.. cume choong han penat.. tapi memang hebat malaysia time tu.. aku salute ar..


semi-final, malaysia bertemu china all-star. lin dan, cai yun, fu haifeng, chen jin, xu chen, guo zhendong, bao chunlai.. memang terlalu hebat.. first match chongwei lawan lin dan.. "diayam-ayamkan" chong wei tu.. lin dan memang terlalu hebat.. mungkin ni top form utk lin dan. 2nd match. koo kien keat - tan boon heong lwn cai yun - fu haifeng... tetap jadi perkara yang same.. beregu malaysia macam terlalu tertekan, x leh bertenang.. kalah jugak. 3rd match, choong han vs chen jin, memang x de harapan. choong han terlalu tua utk kalahkan chen jin yang muda.. kalau letak hafiz hashim mungkin ad fight ckit kot..

konklusinye.. malaysia tetap kalah, aku kesal sebab malaysia kalah ngan china terlalu mudah.. final china indonesia.. china menang 3-0... tapi indonesia memang bagi fight kat china sebelum tumbang..ini la masalah malaysia, terlalu mengharap sgt kat chong wei... arap pasni malaysia leh trus maju sekurang-kurangny masuk final yang kali terakhirnye pada 2002..


* kagum ngan aksi piala uber.. korea kalahkan china 3-1.. hebat tol diorang.. itu la semangat yang patut ade kat semua pemain malaysia..

2010-05-07

Mecca - here they come!!!


Assalamualaikum...
lame dah rasenye x menaip blog.. seperti ditinggalkan terbiar..
tapi kini kembali (rajin) untuk menaip blog dgn memberikan info2 tentang dunia aku.

aku penat skang ni, bese ar baru balik dari KLIA, menghantar mak abah aku g umrah, alhamdulillah, impian mereka selama ini telah menjadi nyata. memang sesuai la masenye dimane aku ngan abang aku ade kat umah untuk menjaga umah, kebun2, ladang2 dan estet2 yang ade..
selama 2 minggu ni, biarla mak abah aku menenangkan fikiran di mekah sane..

dah lame dah diorang rancang trip ni. aku rase dari aku spm lagi, dan inila masenye tuk melunaskannye... semoga diorang dapat beribadah dengan sempurna... amin..



ade satu cerite di KLIA tadi, aku pergi ngan pakcik n makcik aku. first time gi, rase adrenalin bergerak laju dalam salur darah ni. rase cam nak pergi bercuti sekali. tu je la yang wat aku teruja, setakat tgk kapal terbang tu ape sangat la yang seronoknye..

pastu mase nak balik, kitorang dah bayar duit parking, tapi mase nak kuar dari gate keluar parking tu kene masukkan balik coin parking. patutnye lepas bayar kat mesin paying parking tu kne amik koin tu balik. tapi kitorang terlupe(x tau sebenanye).. abis la, kelam kabut kami mase tu.. selepas hampir sejam mencari konklusi, akhirnye kami pun berjaye keluar. terima kasih kepada abang parking yang membantu dgn tatatertib yang pekerti. elok2 kene byar RM11 pada awalnye, tambah lagi RM3.50. tapi x pela, kate pakcik aku.. "kalo dah jadi camni, lain kali jgn terkene lagi.."

2010-03-29

Class Party!!!



akhirnye, para student Kolej Matrikulasi Pahang sudah sampai ke satu masa yang sangat sukar untuk dilalui, iaitu mase untuk study week serta bersedia untuk berpisah ngan kawan2 yang dikenali sejak setaun lalu, lebih2 lagi classmate. Oleh sebab itu, kitorang sume wajib ade jamuan klas dan itu la ape yang klas 1F04 buat pade petang semalam 28 mac bermula jam 5.00 ptg..

Kitorang punye menu hanye la nasi goreng dan ayam yang belum dibakar, dan tugas kitorng ptg tu adalah membakar ayam. Bertempat di satu sudut di tepi tasik, kami meletakkan barang2 lalu mencuba memasang api secara manual. Agak lame la pasang api coz angin ptg tu kuat. Setelah lame menunggu akhirnye, api yang dipasang oleh Duwe menjadi juga. kitorang pun startla membakar.

Ketika membakar tu la ade episod2 gembira dimane diorang telah memulakan permainan perang tepung. yeah... x sangka leh men tepung2 plak mase tu. habis hilang sume konsentrasi aku untuk membakar ayam tu dek kerana kekejaman member2 ku itu.. x gune punye kawan.. hehehehe

x cukup ngan tepung, diorang wat lak belon isi air, dan aku juga menjadi salah sorang mangsanye. ptg itu perangai diorang (bukan aku) x ubah macam budak lima taun bergembira bermain bersama kawan2. setelah lame menunggu, lebih kurang kul 6 ptg. kitorang pun makan ayam yg dimasak. Walaupun dimasak oleh amatur, tapi dah lapar, telan je la...

Party tu abis pada pukul 7.30 malam selepas azan maghrib berkumandang. Selepas mengagihkan cokelat dan sesi bergambar, serta menyiapkan pembakaran ayam yang belum abis dibakar, kami pun balik ke blok masing2 dengan hati yang gembira.

Pendek kate, aku x sangka party ni leh jadi havoc camni. dengan aku dok lari2 kejar dak2 tu, diorang pun dok kejar aku. main baling2 tepung (ni yang aku x leh terima). abis jadi orang putih jap ptg tu..tapi secara overall, aku suke ngan party ni.. kitorg dapat reduce sikit tension yang ade coz minggu depan dah start exam... one of the best part of my life.. hope it will be one of our memory from the short term in matric.. tq u all. and All the Best for PSPM II..

2010-03-12

TAHNIAH!!!!




salam semua...
dikesibukan aku kat kolej ni menyiapkan diri utk menempuh PSPM II yang akan menjelma, ade berita menggembirakan datang dari sahabat2 sekolah lama ku... ya.. result Sijil Tinggi Agama Malaysia 2009 telah keluar bersama result sijil tinggi malaysia...

pasal SPM, aku x berapa nak amik tau coz bukan batch aku pun, just junior2 aku je.. sepupu aku pun leh dapat 8A.. tahniah utk die ar...

Aku nak cite dak2 STAM 2009 ni... batch aku, aku dah tanye beberapa member aku.. masing2 dapat result gempak.. memang aku x sangka ar.. malah sekolah aku pun menghasilkan 11 orang mumtaz daripada 422 orang mumtaz dari seluruh negara.. lagi membanggakan sekolah aku juga produced the best student in selangor... 10 subjek.. mumtaz sume.. Nabielah Ramlan namenye..

Malam sebelum tu, die mesej aku memberitahu kerisauannye dgn result die.. lagi2 die ade mcm2 masalah.. pelik tul la die.. aku pun tenangkan die.. dan Alhamdulillah.. resultnye molek lagi gempak.. dan beberapa lagi kawan2 pompuan aku juga mendapat result yang bagus2. cume dak2 laki je kureng cket...

aku berfikir kembali, ape agakny result aku jika aku amik STAM taun lepas... aku rase aku pun x ley jadi cam diorang. untuk menghafal 10 subjek tu bukan mudah... hafal tu.. kalo kat matrik ni konsepnye paham dan aplikasi.. kalo STAM, hafal dan paham... dua bende yang sgt berbeza... bile dengar diorang leh g oversea cam egypt, morocco, jordan pas ni. terdetik kat hati aku perasaan jelez(cket je)... Nabiela kate... "ko terer bab len, kitorang bab len"... hehe... tul gak kate die.. jadi kalo aku amik stam, x tentu lagi aku leh dapat camtu...

Pendek kate... aku meman bangga jadi member diorang, aku leh kate STAM lagi susah dari matrik ni... caya la korang... aku salute same korang... bagi aku.. buat rilek la suda..

2010-03-10

Penipuan FAM???




salam sejahtera semua...
pernah satu ketika aku berfikir. bagusnye pasukan malaysia leh main kat liga slovakia. x kisah la liga utama atau divisyen 1 je.. janji dapat main dan leh bersaing ngan diorang... beria2 la FAM kate pasukan tu dapat main and kutip mata kat liga slovakia... tapi hakikatnye... korang leh bace kat link ni...


UNGKAPAN ‘Tipah Tertipu Lagi’ sesuai ditujukan kepada skuad Harimau Muda A. Sama ada disedari atau tidak jurulatih atau pemain skuad bawah 21 tahun itu sebenarnya ‘dikenakan’ majikan sendiri iaitu Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dengan misi ke Slovakia.

Saingan kompetitif Liga Satu Slovakia yang dibangga-banggakan FAM serta peminat bola sepak tempatan sebenarnya palsu semata-mata.

Sebaliknya dua perlawanan diharungi Harimau Muda A setakat ini termasuk baki 12 perlawanan lagi bukannya perlawanan liga tetapi sekadar perlawanan persahabatan. Perkara ini terbongkar apabila Pengurus Komersil kelab Slovakia MFK Ruzomberok, Michal Mertinyak mengesahkan bahawa perlawanan antara kelabnya dengan Harimau Muda A Sabtu lalu adalah perlawanan persahabatan yang tidak memberi sebarang mata dalam liga sekali gus bercanggah dengan apa yang dijelaskan FAM kepada pihak media tempatan sebelum ini.


“Perlawanan Malaysia U21 (Harimau Muda A) dengan MFK Ruzomberok B hanyalah perlawanan persahabatan jadi MFK Ruzomberok B tidak mendapat mata dari perlawanan itu,” jelasnya ringkas menerusi kiriman e-mel semalam.


Kenyataan ini dilihat tidak boleh disangkal memandangkan nama Harimau Muda A yang beraksi menggantikan kelab ZP Sport Podbrezova bagi menghabiskan baki 14 perlawanan kelab itu yang menarik diri, masih tiada dalam senarai kedudukan terkini liga di laman web rasmi Persatuan Bola Sepak Slovak (SFZ) serta dalam laman web pasukan lain yang bertanding.


Ini membuktikan pemergian Harimau Muda A sebenarnya bukan atas tiket menyertai liga itu tetapi sekadar mengisi kekosongan masa pasukan yang tidak beraksi kerana penarikan diri ZP Sport Podbrezova.

Sedangkan apa yang dikhabarkan Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad sebelum ini bahawa lawan pasukan negara akan mendapat mata pada setiap perlawanan ‘kompetitif’ di kaca mata badan induk bola sepak tanah air itu.


Malah lebih mengejutkan, FAM tidak keberatan melabur sejumlah wang yang besar apabila membayar semua perbelanjaan kelab Slovakia bagi setiap perlawanan persahabatan itu.

Sedangkan Azzuddin sebelum ini mengeluarkan kenyataan bahawa FAM bukan bodoh menanggung perbelanjaan pasukan yang akan bertemu dengan Harimau Muda A sepanjang lebih tiga bulan berada di sana.


“Maklumat yang saya terima, Malaysia (FAM) membayar perbelanjaan kelab-kelab Slovakia yang terbabit dalam perlawanan persahabatan itu. Saya tidak mendapat maklumat terperinci mengenai jumlah bayaran yang dikenakan kerana perjanjian itu diuruskan Kesatuan Kelab-Kelab Liga Slovakia (ULK),” katanya.


Harimau Muda A berpangkalan di Vion, Slovakia, sejak 21 Februari lalu dan mengharungi perlawanan ‘liga’ pertama dengan Sala yang berkesudahan memihak kepada pasukan lawan 4-1 dan kemudian tumpas 2-0 di tangan MFK Ruzomberok B Sabtu lalu.


Skuad itu yang menjuarai Liga Perdana musim lalu dihantar ke Slovakia selepas mereka diibaratkan oleh Azraai seperti merempat di bumi sendiri kerana tidak dibenarkan beraksi dalam Liga Super musim ini.






Ya... Inilah kenyataannye... mule2 aku x caye... tapi selepas buat seikit selidikan.. ternyata artikel ni btol... kalo x caye cube tgk link ni..

http://www.futbalsfz.sk/ligy/muzi-prva/vysledky/

x ade pun malaysia U-21 dalam table liga tu... dan x ade pun schedule liga yang melibatkan Malaysia... liga ni pun dah bermula lame dah... dah masuk matchday ke 20...

ape ni.. kalo cakap perlawanan persahabatan je aku leh terima.. tapi FAM besar2 kan isu Malaysia dapat masuk liga tu dan leh kutip mate.. camne la bola kite nak maju kalo orang atasan sendiri x tulus camtu.. aku pelik ar...

2010-02-16

21 Guns - Green Day ft. American Idiot Cast Musical (Grammy Awards Performance)



Do you know what's worth fighting for?
When it's not worth dying for?
Does it take your breath away
And you feel yourself suffocating?

Does the pain weigh out the pride?
And you look for a place to hide?
Did someone break your heart inside?
You're in ruins

One, 21 guns
Lay down your arms, give up the fight
One, 21 guns
Throw up your arms into the sky, you and I

When you're at the end of the road
And you lost all sense of control
And your thoughts have taken their toll
When your mind breaks the spirit of your soul

Your faith walks on broken glass
And the hangover doesn't pass
Nothing's ever built to last
You're in ruins

One, 21 guns
Lay down your arms, give up the fight
One, 21 guns
Throw up your arms into the sky, you and I

Did you try to live on your own
When you burned down the house and home?
Did you stand too close to the fire
Like a liar looking for forgiveness from a stone?

When it's time to live and let die
And you can't get another try
Something inside this heart has died
You're in ruins

One, 21 guns
Lay down your arms, give up the fight
One, 21 guns
Throw up your arms into the sky

One, 21 guns
Lay down your arms, give up the fight
One, 21 guns
Throw up your arms into the sky, you and I...



*I luv it... so much..

download
part 1 - http://www.mediafire.com/download.php?1yztwtzlhuh
part 2 - http://www.mediafire.com/download.php?wfidiodymoh

*credit to AKUMUZIKHAMPA

Unexpected Week

Another week come... and go.. but it left the memories, best or worse...

selepas minggu yang memenatkan, muncul plak minggu yang x berapa nak penat, dan juga yang ditunggu2 oleh warga plaja kmph sebab ari jumaat leh balik raye cine. terima kasih kepada cine. raye anda cuti kami. ok. first of all, di kesibukan minggu sains tu, pade ari sabtu, ade pertandingan membuat mind map chemistry. aku, zahari, yatie, ngan nadia mewakili tutoran 1f04 dalam pertandingan ini. datang tanpa sebarang harapan. just for fun je. itu pun kitorang masuk sebab penyertaan utk pertandingan treasure hunt dah penuh. kitorang kne wat mind map pasal aromatic. maka bermulalah 2 jam yang penuh dengan aksi. tambah lagi stgh jam utk mengawal keadaan. dan akhirnye siaplah mind map kami yang penuh dgn info. bermulalah sesi penjurian saringan pertama. Alhamdulillah, layak ke saringan ke-2. selepas itu mula sesi penjurian ke-2 utk menentukan siapa juara mutlak mind map chemistry. kami x berdebar langsung sebab masuk saringan kedua je dah buat kitorng happy.. tapi sesuatu yang tidak dijangka berlaku.. selepas 10 hadiah saguhati diberikan, kitorang mule patah semangat, tapi... kitorang telah dinobatkan sebagai pemenang tmpat ke-3.. sungguh seronok+gembira+happy kami... sungguh tidak disangka2..
nadia, aku dan yatie berpura2 menyiapkan mind map tersebut..


the second one... i got the result for ups and you know.. it suck.. very suck.. enough, i dont want to talk more about it.. i want to cry.. but... i've changed from that.. KEEP MOVING FORWARD...


the third, a story, maybe a lucky story... pada malam rabu aku topup kredit aku rm 30.. dengan harapan dapat berjimat selama sebulan gne henset. bese ar, bukan gune u-pax. aku pun mulelah berjimat.. pastu, tgh hari khamis, aku dapat mesej yang kredit aku telah direloadkan rm10... konfius ku... mulelah aku mencari, sapekah manusia budiman tu.. tapi tidak ku temu.. x kisah la. yang penting, aku nak ucap terima kasih banyak2..

2010-02-14

Hukum sertai Facebook...


Ok.. ari ni aku nak cite pasal laman sosial paling glemer kat dunia skang ni.. satu ari.. aku dgr facebook ni menindas orang islam, aku percaya, lagi2 bile pengasasnye adalah orang israel.... i hate israel.. tapi aku pelik, nape facebook sangant glemer. ntah la.. aku tetap ngan pendirian aku utk x nak bukak akaun facebook. dan satu ari yang indah lagi permai, aku bace artikel ini yang dipetik dari harian Metro bertarikh 10 januari 2010...

Hukum Menyertai Facebook

SAYA ditanya soalan: “Ustaz, syubhahkah menyertai Facebook? Saya terbaca artikel yang menyatakan pemiliknya, Mark Zucherberg menyumbangkan dana melalui penggunaan Facebook ini dari seluruh dunia kepada bangsanya, Yahudi. Mohon penjelasan ustaz?”

SAYA ditanya soalan: “Ustaz, syubhahkah menyertai Facebook? Saya terbaca artikel yang menyatakan pemiliknya, Mark Zucherberg menyumbangkan dana melalui penggunaan Facebook ini dari seluruh dunia kepada bangsanya, Yahudi. Mohon penjelasan ustaz?”

Soalan ini terlalu kerap dilontar kepada saya dan begitu banyak juga ditulis oleh pelbagai individu di forum juga blog. Dalam menentukan keputusan dan hukum menyertai Facebook, menurut pendapat saya, ada beberapa isu yang perlu diperhati:

1. Bolehkah menggunakan produk ciptaan Yahudi?
Kesimpulannya, dibenarkan untuk umat Islam membeli, menjual, mengguna pakai produk ciptaan bukan Islam termasuk Yahudi selagi mana ia dalam ruang lingkup yang halal. Nabi Muhammad SAW juga diriwayatkan dalam hadis sahih berurusan dan membuat transaksi jual beli juga cagaran dengan seorang Yahudi iaitu: “Sesungguhnya Nabi SAW membeli makanan daripada seorang Yahudi dengan pembayaran secara bertangguh, dan mencagarkan baju besi baginda.” ( Riwayat al-Bukhari, no 2326, 2/841).


2. Apa maksud penyoal dengan ayat 'menyumbang kepada bangsa Yahudi'? Jual beli Muslim dengan seorang Yahudi hingga memberikan keuntungan kewangan kepada dirinya tidak bermasalah sama sekali di sisi Islam, malah Rasulullah SAW dan sahabat banyak yang berjual beli dengan Yahudi di Madinah. Cuma persoalannya adakah ia bermaksud menyumbang kepada keganasan Yahudi Zionis? Sejauh mana kebenaran dakwaan itu? Adakah sebarang bukti jelas atau hanya bersandarkan kepada latar belakang peribadi si pengasas?

3. Adakah penyaluran dana kepada individu Yahudi atau khas ditujukan kepada proses penjajahan tanah Palestin?
Begini, jika ternyata daripada sumber yang sahih, jelas lagi pasti, sesuatu transaksi jual beli kita memberikan keuntungan kepada organisasi Yahudi yang hasil pendapatannya digunakan untuk proses penjajahan haram, keganasan dan serangan ke atas umat Islam, barulah hukum HARUS berubah menjadi HARAM menurut sepakat ulama. Dalam konteks Facebook, ia masih kekal tidak jelas kerana hampir semua penulisan yang membantah Facebook tidak menyertakan bukti jelas berkaitan hal itu. Semuanya membuat andaian itu dan ini sedangkan andaian semata-mata tidak boleh mengubah hukum asal keharusan kepada haram. Ia sekadar mengajak kita untuk berhati-hati dan peka. Malah majoriti pengguna Facebook tidak melakukan sebarang transaksi kewangan dengan syarikat itu kecuali yang menyertai skim ditawarkan (ini memerlukan perbincangan berasingan).

Jika ada pula yang mengarahkan saya membuat kajian dan mencari bukti itu sebelum memberi pandangan berkenaan status hukum, boleh saya katakan, kajian sudah dibuat dan kami gagal menemui bukti untuk menyokong andaian pihak yang membuat andaian. Jika dikatakan: “Bukti bertulis tentulah dirahsiakan oleh pengurusan Facebook dan mereka memberikan sumbangan secara senyap,” maka jawapannya, Islam tidak memberatkan kita untuk membuat andaian dalam hal seumpama itu. Jika andaian sedemikian masih ingin digunakan, kelak ia mengakibatkan kesukaran berat (mashaqqah) buat seluruh umat Islam pada banyak perkara juga aktiviti lain.

Ini kerana, larangan dan andaian juga akan terpakai buat semua penjual bukan Islam iaitu yang beragama Hindu, Kristian, Buddha dan sebagainya. Penjual terbabit juga boleh diandaikan menyumbang kepada gerakan melawan Islam secara senyap, akhirnya, kita terperangkap dengan kekerasan fatwa kita sendiri hingga bermusuh dengan semua tanpa bukti jelas. Oleh itu, selagi tidak disertakan dan tidak mampu dihadirkan bukti bertulis, selagi itulah hukumnya adalah HARUS untuk berjual beli dengan penjual atau syarikat milik Yahudi. Jika berjual beli pun dibenarkan, apatah lagi sekadar membuka akaun Facebook. Cuma mungkin keharusan berurusan dengan barangan Yahudi, boleh menjadi makruh atau syubhah di ketika wujudnya peperangan dan serangan ke atas umat Islam. Ini memerlukan penelitian satu persatu.


4. Hak peribadi pengguna Facebook dijajah?
Ini mungkin ada benarnya, selepas saya menghabiskan bacaan polisi hak peribadi yang terkandung di dalam web Facebook, ia memberi gambaran bahawa gambar, maklumat dan segala yang terkandung di dalam Facebook kita boleh wujud juga di akaun Facebook orang lain yang dikongsi dan saya yakin pihak Facebook juga mempunyai simpanan data terbabit. Walaupun begitu, ia sekali lagi tidak cukup kuat untuk sampai menjadikan penggunaan Facebook sebagai haram. Apa yang perlu adalah kawalan dan had

KESIMPULAN
Saya tidak berhasrat untuk menyenaraikan satu persatu baik dan buruk penggunaan Facebook, cuma apa yang ingin saya nyatakan sebagai kesimpulan adalah seperti berikut:

1. Hukum membuka akaun dan menggunakan Facebook adalah HARUS selagi tidak terbukti ia menggunakan pengaruh dan keuntungannya untuk menyerang Islam atas nama Facebook sama ada melalui dana kepada Yahudi, Amerika Syarikat dan lainnya.

2. Bagi mereka yang masih tidak selesa dengan latar belakang pengasas dan syarikat Facebook, mereka dinasihatkan TIDAK MEMBUKA DAN MENYERTAI FACEBOOK. Mereka boleh terus memberi nasihat kepada pengguna Facebook supaya sentiasa berhati-hati namun tidak boleh dengan sewenangnya menuduh pengguna facebook melakukan perkara haram.

3. Bagi mereka yang ingin mengambil sikap lebih berhati-hati mereka disarankan:

a. Memanipulasi akaun Facebook untuk manfaat Islam melebihi kepentingan peribadi. Ruang yang ada wajar digunakan untuk mempromosi kefahaman Islam melalui tulisan, video, audio dan sebagainya.

b. Hadkan dan kurangkan perbincangan soal remeh temeh peribadi yang membuang masa diri dan orang lain.

c. Tidak sehingga berkongsi terlalu banyak gambar peribadi (khususnya bagi wanita) sejak zaman kanak-kanak tanpa had kerana ia bakal membawa mudarat berbanding manfaat, kerana ia akan kekal di Facebook orang yang dikongsi dan juga syarikat facebook itu sendiri.

d. Tidak memasukkan perincian peribadi yang sensitif khususnya seperti akaun bank, taraf kesihatan dan sebagainya. Cukuplah sekadar menyertakan nama, tarikh lahir dan pendidikan.

e. Tidak terbabit dengan permainan dan aplikasi yang dijangka bercanggah dengan Islam seperti kuiz ramalan nasib. Sama ada atas dasar 'main-main' atau sebagainya.

f. Tidak mempercayai tilik moden seperti rahsia tarikh kelahiran dan sepertinya yang terkandung dalam aplikasi percuma Facebook. Sama ada atas dasar 'main-main' atau sebagainya.

g. Menyedari bahawa maklumat kita di Facebook boleh menjadi pangkalan data pihak asing untuk memantau kehidupan dan maklumat peribadi kita jika tidak dikawal. Pangkalan data sebegini sebenarnya amat bernilai dan sukar ada satu organisasi di dunia ini yang mampu menyimpan maklumat manusia sebagaimana Facebook. Hatta, parti politik masing-masing pun tidak mempunyai maklumat ahlinya yang sebegitu terkini sebagaimana Facebook. Justeru, maklumat sebegini amat banyak gunanya untuk sebarang tujuan kejahatan dan ketamakan. Jika itu semua dapat dijaga dan disedari, saya kira mengguna Facebook adalah kekal dalam hukum HARUS atau DIBENARKAN, malah jika ia lebih banyak digunakan untuk kemaslahatan Islam, ia DIGALAKKAN. Jika terdapat unsur syubhah sekalipun, ia diatasi oleh manfaat yang disebarkan melalui Facebook itu.



http://www.hmetro.com.my/articles/HukumsertaiFacebook/Article/



# ini la sebab utama aku buka akaun facebook. tapi kalau dah terbukti facebook ni menindas orang islam.. aku x kan teragak2 tutup akaun aku.. live for islam for our life..

2010-02-09

Minggu Sains KMPh

Minggu sains KMPh telah diadakan pada minggu lepas. ia diadakan bertujuan untk memberi hiburan berinformasi kepada pelajar. dalam minggu itu tlah diadakan beberapa acara pertandingan sperti pelancaran roket, pertandingan mind-mapping dan beberapa pameran. minggu itu juga adalah minggu yang sangat memenatkan kerana disamping menjayakan minggu sains, aku juga perlu menjyakan rutin harian aku selaku pelajar matrik. ini bermakna, dengan adenye minggu sains ini, maka bertambahlah kerja2 aku. yang perlu menyiapkan tutorial, lab report, dan juga beberapa asignment yang kebetulan due datenye berada pada minggu tersebut...

heri dan duwe bertungkus lumus menyiapkan roket...


inila hasilnye...

pada hari jumaat lepas, telah dilangsungkan acara pelancaran roket. meriah tul petang tu sebab sume pelajar nak tgk roket, x terkecuali aku sebab aku juge penyumbang idea utk wat roket tu. kitorang dapat giliran ke-10. dan akhirnye, roket yang memakan mase 2 malam utk disiapkan itu telah berjaya mencapai sejauh 86.5m. jauh tu... ni first time aku wat roket, jadi ade rase teruja lah.. tapi juara pertandingan itu sangat la jauh.. 140+ m. rase x munasabah plak.. dah la designnye pelik dan klaka. tahniah utk diorang. roket juara itu telah mendapat gelakan dari kitorang semasa roket itu dibuat, dan akhirnye diorang menang. member aku berkata "so, moral of the story, dont judge the book by its cover.. kte pandang rendah kat orang, tp kte tau their true ability.. dh tau ternganga la korang..."

2010-01-30

Happy 19th Birthday....


HAPPY BIRTHDAY

Special for someone special to me...
semoga panjang umur , murah rezeki...
Hidup diredhai ALLAH...
dipermudahkan segala kerjanye...
diterima segala amalannye...
diukir senyumannye setiap mase...
diberi ketenangan dan kesenangan hidup...
dan diberi kejayaan utknye...
congratulation for being 19th...
happy birthday...

2010-01-20

Tokyo Dogs



Sinopsis

Takakura So witnessed his father's murder at a young age. Pledging to catch the killer, he grows up to become an elite cop in New York City, where the criminal lives. His character is cool-headed and disciplined, yet adapts well. Because of major drug dealings, he gets sent to Tokyo to conduct a joint investigation with the Japanese police. There, he gets teamed up with, Kudo Maruo, a detective from a special investigative division. Kudo is a hot-blooded fighting expert due to his earlier days as a delinquent, but he makes a strong impression with his stylish appearance and is always interested in going on group dates. His personality, interests, and investigation methods are completely mismatched with Takakura's, but the two somehow work together to crack the case they've been given.

Cast

Oguri Shun as Takakura Sou
Mizushima Hiro as Kudo Maruo
Yoshitaka Yuriko as Matsunaga Yuki


Comment

Ok, aku baru je abis tonton cite, secara keseluruhan cite ni sonok. Main idea die best, mengisahkan camne Matsunaga Yuki tu dapatkan balik memori die yang hilang, ngan Takakura Sou mengejar pembunuh bapakny iaitu Jinno yang jugak ex-bf Matsunaga Yuki. memang tersusun cara penceritaanny, pelakon yang diorang pilih pun tip top... sape x knal oguri shun?? cume side idea die kurang cikit la, kalo dijadikan filem best aku rase... pendek kate 4.5/5 aku bagi tuk cite ni. First drama i watch in 2010.


it is weird right?? we chase person with very diff
LiveTyping.com

2010-01-13

YUI - GLORIA



first single of YUI in 2010...
released on 20 january 2010,
ape yang aku minat adalah video klipnye. Sonok, dan penuh makne...
pastu aku terpikir, ade ke orang camni??? ade kot..
pasal tu la wujud video camni... ape2 pun enjoyzz..
nice vidzz.


download video klip YUI-GLORIA :
Rapidshare
Megaupload
Hotfile

2009 pergi, 2010 mari...


2009, tahun penuh perubahan...
first time dalam mase 11 tahun aku tido dirumah semasa budak2 lain bergegas ke sekolah,
first time aku dudok hostel semasa masuk matrik
first time aku blaja di negeri lain
first time aku ade kawan dri negeri lain
first time aku rase perubahan mendadak terhadap diri aku
first time juga aku rase sakit hati kerana seorang perempuan,
tapi xpe, diusia 18 tahun ini, banyak yang aku hadapi dan bnyk juga yang perlu aku hadapi, sedikit sebanyak mengajar aku ape itu kehidupan... dan membuat aku menjadi lebih matang dan elegan hendaknye..
pendek akte, 2009 memberi aku peluang untk mengenal dunia ini, mengenal kehidupan ini, dan mengenal sape diri aku ini...


2010, tahun harapan...
ya.. sume orang ade azam tahun baru, aku pun ade, cume x pasti sama ada azam aku boleh tercapai atau x... yang penting, taun ni aku akan masuk universiti. satu nama yang besar yang aku cita2kan sejak sekolah rendah lagi...
aku harap aku akn menjadi lebih elegan berbanding taun lepas...
itu harapan aku... amin.....